Taiteilija tallensi pastellisävyisen Tampereen – katso näkymät ennen ja nyt

Helmi Syvälahti on tallentanut kotikaupunkinsa katunäkymiä lämmöllä vuosikymmenten aikana. Osa maisemista on muuttunut suuresti, ja toiset näkymät ovat pysyneet lähes ennallaan.

kuvataide
Pastellimaalaus Tampereen Mältinrannasta vuodelta 2001 ja valokuva samasta paikasta vuodelta 2015.
Petri Aaltonen / Yle

Tampereen Verkarannan Käsi- ja taideteollisuuskeskuksessa avautuu Helmi Syvälahden retrospektiivinen 80-vuotisjuhlanäyttely. Esillä on yli 70 teosta vuosilta 1975-2015.

Kaupunkimiljöö vanhoine rakennuksineen, katuineen ja puistoineen on aina kiehtonut Helmi Syvälahtea. Pastellimaalauksissaan hän on kuvannut erityisesti Tamperetta sen eri puolilta.

Pastellimaalaus Tampereen Tallipihasta talvella vuodelta 2009 ja valokuva samasta paikasta vuodelta 2015.
Tallipiha ei ole juurikaan muuttunut vuosien varrellaPetri Aaltonen / Yle

Tampereen keskustassa sijaitsevaa Tallipihaa Syvälahti maalasi siinä vaiheessa, kun se näytti katoavalta ja hylätyltä kaatuvine aitoineen. Myös Annikinkadun kortteli on ollut hänen aiheenaan ennen talojen korjausta.

Pastellimaalaus Tampereen Puuvillatehtaankadulta vuodelta 2000 ja valokuva samasta paikasta vuodelta 2015.
Puuvillantehtaankadun puutalot ovat arvossaan nykyäänkin.Petri Aaltonen / Yle

Syvälahtea on kiehtonut viime aikoina myös Pyynikin vanha kulkutautisairaala, joka on häviämässä uusien rakennusten tieltä. Näissä kuvissa hän on tuonut esiin hienolla valon käytöllä tunnelmaa ennen tuhoa. Myös Pispala ja sen eri vuodenaikojen värit ovat aiheena monissa maalauksissa.

– Realistinen ilmaisuni pastellivärien pehmeydellä tuntuu kaikkein omimmalta ja luontevimmalta tavalta välittää katsojalle sanottavani. Toivon katsojan näkevän saman lämmön ja tunnelman, jonka itsekin näen vaikkapa tiiliseinää tai talvista maisemaa maalatessani, kertoo Helmi Syvälahti näyttelytiedotteessaan.

Syvälahti on pitänyt lukuisia Tampere-aiheisia näyttelyjä. Maalauskohteina on ollut myös mm. Ylöjärvi, Juupajoki, Kökarin saaristo ja hänen entinen kotikaupunkinsa Heinola.

Helmi Syvälahti.
Helmi Syvälahti haluaa välittää myös tunteita ja lämpöä kuvillaan.Petri Aaltonen / Yle

Syvälahden näyttely on avoinna 11.4.–3.5.2015 Verkarannassa.