1. yle.fi
  2. Uutiset

Piraatit: Harjunharjalla mahdollisuus läpimenoon Lapissa

Piraatit pitävät yhtä kansanedustajan paikkaa mahdollisena kevään eduskuntavaaleissa. Toivo perustuu inarilaisen Hansi Harjunharjan suosioon Ylen vaaligalleriassa. Harjunharjan esiintymistä on katsottu yli 260 000 kertaa, mikä on ylivoimaisesti eniten kaikista ehdokkaista.

Piraattipuolue
Ehdokas Hansi Harjunharja
Piraattipuolueen kansanedustajaehdokas Hansi Harjunharja Ylen vaaligalleriassa.Yle

Piraattipuolueen juuret johtavat Ruotsissa vuonna 2006 perustettuun puolueeseen. Kotimainen vastine rekisteröitiin puoluerekisteriin vuonna 2009 ja se on ottanut osaa kolmiin valtakunnallisiin vaaleihin. Yksikään puolueen asettama ehdokas ei ole tullut valituksi.

Aikaisemmat äänimäärät erittäin pieniä

Neljän vuoden takaisissa eduskuntavaaleissa puolueella ei ollut ehdokkaita Lapissa. Viime vuoden EU-vaaleissa puolue sai Lapista 315 ääntä. Viime kuntavaaleissa piraateilla oli Lapissa yksi ehdokas. Ari Ryynänen sai 119 ääntä eikä tullut valituksi Rovaniemen valtuustoon.

Kevään vaaleihin puolue on asettanut Ryynäsen lisäksi neljä ehdokasta. Heistä inarilaisen Hansi Harjunharjan haastattelu Ylen vaaligalleriassa on ollut ylivoimaisesti katsotuin kaikista ehdokkaista. Harjunharjan esiintymistä on katsottu noin 270 000 kertaa.

Ehdolla ovat myös Olli Markkanen Kemistä sekä Aki Oksala ja Sami Hiltunen Rovaniemeltä.

Tavoitteena 13 000 ääntä

Haastattelun suosio on saanut puolueen pitämään Harjunharjan läpimenoa mahdollisena Lapin piraattien puheenjohtaja Ryynänen laskee, että siihen tarvitaan 12 000 - 13 000 ääntä.

Puolue tavoittelee ääniä erityisesti niiltä nuorilta, jotka eivät yleensä äänestä. Lisäksi tavoitteena on tarjota vaihtoehto isoihin puolueisiin pettyneille.

Ryynänen ajattelee, että vaaligallerian video houkuttelee katsojat perehtymään myös puolueeseen, minkä jälkeen he päättävät äänestää piraatteja.

Piraattien vaalibudjetit ovat pieniä ja heidän vaalityönsä painottuukin sosiaaliseen mediaan.

Kannabista ja yksilönvapautta

Piraatit on perustettu ajamaan tekijänoikeuksien vapauttamista. Puolue on kuitenkin aloittanut muuttumisen kohti yleispuoluetta.

Piraattien mukaan esimerkiksi ydin- ja vesivoima ovat parhaimmat ratkaisut energiantuotannossa. Lisäksi puolue kannattaa kannabiksen laillistamista ja perustuloa sekä pitää yksityisyyden suojaa tärkeänä.

Se vastustaa esimerkiksi poliisin valtaoikeuksien laajentamista.

Lue seuraavaksi