1. yle.fi
  2. Uutiset

Venäjä: Kansanvälinen avaruusasema on käyttökunnossa vielä pitkään

Venäjän ja Yhdysvaltain viilentyneet välit ovat heijastuneet myös avaruuteen. Venäjä on uhkaillut, että yhteistyö kansainväliselle avaruusasemalla loppuu, mutta tuoreimpien tietojen mukaan Venäjä haluaisi nyt jopa rakentaa yhdessä uuden.

tiede
Kansainvälinen avaruusasema ISS.
Kansainvälinen avaruusasema ISS.Nasa

Kansainvälisen avaruusaseman ISS:n tekninen kunto on niin hyvä, ettei aseman käytölle vielä vuoden 2024 jälkeenkin ole esteitä, sanoo ISS:n toimintaa Venäjän avaruushallinnossa johtava Vladimir Solovjev.

Venäjän avaruushallinto Roskosmos ja Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa sopivat maaliskuun lopussa, että ISS:n käyttöaikaa jatketaan vuoteen 2024. Solovjev sanoo olevansa vakuuttunut, ettei sekään ole lopullinen takaraja.

Viime keväänä ISS näytti jäävän Krimin ja Itä-Ukrainan kriisin kiristämien suurvaltasuhteiden uhriksi. Venäjä torjui Yhdysvaltain pyynnön aseman toiminnan jatkamisesta ensi vuosikymmenelle, ja varapääministeri Dmitri Rogozin vihjaisi jopa, ettei yhdysvaltalaisia astronautteja enää huolittaisi Venäjän avaruusalusten kyytiin.

Yhdysvalloilla ei ole omia kulkuvälineitä ISS:lle, koska avaruussukkuloista on luovuttu eivätkä Nasan tukemat kaupalliset yritykset ole vielä valmiita henkilöliikenteeseen.

Tämän vuoden helmikuussa Roscosmos sanoi, että kymmenen vuoden päästä se purkaa ISS:stä venäläiset moduulit erilleen ja rakentaa niistä oman aseman. Maaliskuussa Venäjän valtiollinen uutistoimisto Tass kuitenkin ilmoitti, että Venäjä ja Yhdysvallat olivat sopineet uuden ISS 2.0 -aseman rakentamisesta. Nasa sen sijaan sanoi, ettei mitään sopimuksia ollut tehty.

Lähteet: Tass, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi