Kesäterassia ei pystytetä tuosta vain – kaupunki voi vaatia lupia, vessoja ja siistiä ulkonäköä

Jos lämpömittari kohoaa viikonloppuna yli kymmenen asteen, ihmiset vilistävät joukolla terasseille. Terassin perustaminen on kuitenkin kimurantti juttu. Tarvitaan maanomistajan ja kaupungin luvat sekä inva-wc.

Ravintolaterassit
Kesäterassikausi on alkamassa Turussa.
Katja Hakalax ja Minna Minkkinen päättivät juhlistaa kaunista päivää Turun keskustan terassilla.Joona Haarala / Yle

Turkulainen teatterinjohtaja Heikki Sankari haluaisi rakentaa terassin kotipihalleen Kakolanmäen huipulle. Sankarin terassi on tarkoitettu ennen kaikkea niille, jotka ovat kiertäneet kesällä opastetuilla Kakolan vankilan kierroksilla sokkeloisia käytäviä ja portaita. Byrokratia saattaa kuitenkin estää terassikaavailut.

– Välaikaisuus ei anna armoa lakisääteisiin asioihin. Olemme korkean mäen päällä, jonne liikuntaesteisen on vaikea tulla, mutta silti tänne pitää saada inva-WC, ja se olisi pitänyt rakentaa sisälle suojeltuihin tiloihin. Onneksi ehkä nyt saamme laittaa inva-bajamajan, Sankari kertoo.

Vielä on toistaiseksi epäselvää, tuleeko terassilla alkoholitarjoilua vai ei.

– Olen keskellä lupaprosessia. Vielä ei uskalla sanoa, tuleeko tästä kahvila vai saammeko tarjoilla alkoholia.

Sankari ei ole haaveineen yksin. Viime vuosina Suomessa suosiotaan nostaneiden pop-up-ravintoloiden myötä moni muukin harkitsee oman kesäterassin perustamista pariksi kuukaudeksi.

Kaupunki voi päättää terassin tuoleista

Suomalaisten kaupunkien keskustaterassien ulkoasu on ollut pidempään varsin siistiä. Esimerkiksi perinteistä valkoista muovituolia ja muovista pöytäliinaa ei kovinkaan usein näe ravintoloiden edustoilla.

Ravintolan terassi ei tarvitse patiota tai iso aitaa. Riittää, kun anniskelualue on erotettu selkeästi.
Ravintolan terassi ei tarvitse patiota tai isoa aitaa. Riittää, kun anniskelualue on erotettu selkeästi.Joona Haarala / Yle

Kaupunki voi lupia antaessaan määritellä,miltä terassi näyttää (siirryt toiseen palveluun).

Muutamia ohjeita on jokaisen noudatettava. Turun kaupungin rakennustarkastusinsinööri Tom Mattson kertoo, että anniskelualueen rajaava aita tai köysi saattaa monelta ravintolan pitäjältä unohtua.

– Tästä on paljon meilläkin keskusteltu: jos on tarjoilua ulos, niin pitää olla aidattu alue. Alkoholilainsäädäntö on Suomessa sellainen, Mattson sanoo.Vessat vaikeuttavat väliaikaisen terassin pystyttämistä

Tutulle terassille lupa irtoaa helpommin

Rakennustarkastusinsinööri Tom Mattson kertoo, että terassin pystytys ei ole kovinkaan vaikeaa, kun ravintoloitsija on kerran hoitanut asiansa kunnolla.

– Luvan saa hyvinkin nopeasti, jos on aiemmin luvan saanut ja meillä on kesäterassin piirrustukset. Pelkäänpä vain, että moni ravintoloitsija nostaa tuolinsa ulos, vaikka luvat ovat vanhentuneet, Mattson toteaa.

Esimerkiksi Helsingin rakennusvirasto kertoo sivuillaan (siirryt toiseen palveluun), että vuokraa ulkotarjoiluun kaupungin omistamia katu- ja yleisiä alueita. Sopimuksessa määritellään muun muassa tarjoilualueen sijainti sekä asiakaspaikkamäärä.