1. yle.fi
  2. Uutiset

Teatteriväki valloitti vanhan elokuvateatterin – "Ei tää ole ihan halpa huusholli"

Kouvolassa tyhjäksi jäänyt elokuvateatteri täyttyy kulttuurista. Kino Kouvoon siirtynyt Voimateatteri lupaa tarjota muun muassa pop up -teatteria.

Kotimaan uutiset
Voimateatteri toimii entisissä Kino Kouvon tiloissa
Voimateatteri toimii entisissä Kino Kouvon tiloissa.Petri Niemi / Yle

Kouvolassa tyhjäksi jäänyt Kino Kouvon entinen elokuvateatteri on herännyt eloon kulttuuritilana. Teatterikentälle viime marraskuussa tullut Voimateatteri on siirtänyt toimintansa elokuvateatterista muokattuun tilaan, joka herättää monessa kaupunkilaisessa muistoja.

– Tämä on ollut vähän sellainen hullunsuuri haave. Tähän tilaan on monella jo tunneside valmiina ja montaa on harmittanut, kun tämä on ollut tyhjillään, sanoo Taustavoima-yhdistyksen vetäjä Piia Kleimola.

Elokuvateatterin valkokangas on raivattu pois näyttämön tieltä ja katsomossa on paikat vajaalle 300 katsojalle. Tarkoitus on tarjota esimerkiksi teatterin saralla vaihtoehto kaupunginteatterin ja toisaalta avointen harrastajateattereiden tuotannoille.

– Ideana voisi olla sellaiset pop up -esitykset. Eli pieni porukka tekee esiintyjävetoisesti juttuja, kuvaa Kleimola.

Teatterista tanssiin

Voimateatterissa aiotaan tuoda esiin kulttuurikenttää laajasti eli teatterin lisäksi myös muun muassa musiikkia ja tanssia.

– Olemme tehneet sellaisia noin tunnin esityksiä ilman väliaikaa. Kahvilaa tai muuta sellaista emme suunnittele tänne. Idea on, että teatterin jälkeen voi halutessaan mennä syömään vaikka keskustan ravintoloihin, sanoo Piia Kleimola.

Voimateatterin taustayhdistys on vuokrannut nykyisen tilan vuoden 2015 loppuun asti. Kokeilun tulevaisuutta Kleimola ei ole vielä paljoa miettinyt, mutta ainakin talousasiat tuovat haasteita.

– Ei tää ole ihan halpa huusholli. Jos tästä haluaa pysyvämpää, niin se vaatii isoja rahoituskanavia. Jos Voimateatteri ei pärjää yksin, niin kavereitakin etsitään, pohtii Kleimola.

Jos Kleimolan visio toteutuu, niin joulukuussa olisi ainakin luvassa yhteisproduktio:

– Pääsiäisenä heitin idean, että mitäs jos Kouvolan kulttuuriväki tekisi jotain isoa, komeeta tai ainakin yhteistä, päättää Taustavoima-yhdistyksen luotsi Piia Kleimola ja rientää tapaamaan teatterin ovesta sisään tulevia uteliaita ihmisiä.

Lue seuraavaksi