1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Paperiliitto yllättyi Lohjan paperitehtaan sulkemisesta – "Ensimmäisenkin paperikoneen alasajo vielä kesken"

Mondi on ilmoittanut sulkevansa Lohjan paperitehtaan raskaiden tappioiden vuoksi. Paperiliiton mukaan tehtaan toiminta on ollut kannattamatonta, mutta sulkupäätös tuli silti yllätyksenä. Liitto kummeksuu muun muassa sitä, ettei yritys odottanut viime syksyn sopeuttamistoimien vaikutuksia.

Mondin paperitehdas Lohjan Pitkäniemessä. Kuva: Paperiliitto

Lohjan Pitkäniemessä toimivalla Mondin paperitehtaalla aloitettiin torstaina yhteistoimintamenettelyt. Irtisanominen uhkaa noin 150:tä työntekijää, mikä käytännössä tarkoittaa koko tehtaan sulkemista. Paperiliitossa tieto sulkemisesta yllätti.

– Olemme kyllä tienneet, että Lohjan tehtaan toiminta on jo pitkään ollut kannattamatonta. Siellä on kuitenkin tässä vuosien varrella tehty monia mittaviakin toimia kannattavuuden parantamiseksi. Tästä syystä uutinen oli yllätys, sanoo liittosihteeri Juhani Siira Paperiliitosta.

Eteläafrikkalaisessa omistuksessa oleva yritys päätti muun muassa viime syksyn yt-menettelyn päätteeksi sulkea ensimmäisen paperikoneen.   

– Tuntuu hieman kummalliselta, että ennen kuin tätäkään alasajoa ehdittiin toteuttaa, ilmoitetaan jo muidenkin toimintojen loppumisesta. Meidän alalla tällaiset ilmoitukset vielä valitettavasti lähes poikkeuksetta johtavat sulkemiseen.

Kilpailu alalla koventunut

Yritys aikoo keskeyttää tuotannon Lohjalla kesäkuussa. Sen jälkeen tehtaalla olisi enää pienimuotoista toimintaa, joka sekin loppuisi lokakuuhun mennessä. Syynä tehtaan sulkemiseen on liiketoiminnan pitkäaikainen kannattamattomuus.

– Mondi tekee erikoispaperia, missä on nyt kova kilpailu etenkin painopaperipuolella. Lisäksi kysyntä Euroopassa näyttää laskevan edelleen, mikä tuo tummia pilviä paperiteollisuuden ylle. Kartonki- ja pakkauspaperipuolella on puolestaan ollut pientä kysynnän kasvua.

– Kyllä tässä tullaan työnantajalta edellyttämään, että muutosturvatoimet luovat oikeat edellytykset uudelleen työllistymiselle tai koulutuksille näiden irtisanottavien kohdalla.