Etla: Tuottaako Suomen teollisuus sitä, mitä kysytään?

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen tutkimusjohtaja pitää tuoreita tuotantolukuja synkkinä mutta näkee valonpilkahduksen Saksan tuotanto- ja investointinäkymien kohenemisessa. Investointitavaroiden kysynnän vahvistuessa Suomen kärvistelevä koneteollisuus voisi päästä mukaan Saksan investointien imuun.

talous
Mies työskentelee tehtaassa.
Suomessa tammi- ja helmikuun tuotantoluvut olivat jonkin verran odotettua huonommat.Jyrki Lyytikkä / Yle

Venäjän heikot markkinat ja pitkään takunnut koneteollisuus työntävät Suomen teollisuutta alamäkeen, joka jyrkkeni jälleen helmikuussa, kun teollisuustuotanto kutistui yli viisi prosenttia verrattuna vuodentakaiseen.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen tutkimusjohtaja Markku Kotilaisen mukaan sekä tammi- että helmikuun tuotantoluvut olivat jonkin verran odotettua huonommat, vaikka Venäjän viennin supistuminen onkin ollut tiedossa.

Kotilainen sanoo, että koneteollisuuden heikkous on pitempiaikainen trendi.

– Globalisaatio on vienyt työtä Suomesta pois, investointitoiminta on ollut heikkoa finanssikriisistä lähtien Suomen tärkeillä vientimarkkinoilla, ja kilpailukyky on heikentynyt. Siellä on hintakilpailukyvyn heikkoutta ja ilmeisesti myös tällaista ns. reaalisen kilpailukyvyn heikkoutta.

Kotilainen arvioi, että Suomessa ei tuoteta sellaisia tuotteita, joita kysytään, kilpailukykyiseen hintaan.

– Kysymysmerkki on se, miten kilpailukykyinen tämä Suomen koneteollisuus on, ja vastaako tuotepaletti kysyntää, joka Euroopassa on elpymässä

Markku Kotilainen

– Viime aikoina mukaan on tullut Venäjän kysynnän hiipuminen. Suuri osa sinne vietävistä tavaroista on investointitavaroita.

Kotilainen sanoo, että sanktiot Ukrainan kriisin takia tulivat voimaan viime kesänä, mutta nyt niiden vaikutus hiljalleen näkyy viennin luvuissa.

Suomi on kärsinyt omintakeisista häiriöistä

Etlan tutkimusjohtaja näkee valonpilkahduksen Saksan tuotanto- ja investointinäkymien kohenemisessa.

Investointitavaroiden kysynnän vahvistuessa koneteollisuus voisi päästä mukaan Saksan investointien imuun.

– Kysymysmerkki on se, miten kilpailukykyinen tämä Suomen koneteollisuus on, ja vastaako tuotepaletti kysyntää, joka Euroopassa on elpymässä.

Kotilaisen mukaan Suomi on kärsinyt häiriöistä, joita muut maat eivät ole kohdanneet: Nokian romahdus, paperiteollisuuden kysynnän heikkeneminen ja koneteollisuuden heikkous ovat vaikuttaneet julkiseen talouteen, ja kun sitä joudutaan sopeuttamaan, kärsii kotimainen kysyntä.

– Tähän ei ole tulossa nopeaa muutosta. Tänä vuonna viennin kasvu on väistämättä aika vaatimatonta.

Ensi vuodelle Etla odottaa kasvun nopeutumista, mutta liikkeellelähtö on hitaanpuoleinen.