1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. musiikki

Kainuun musiikkielämän suurmies ymmärsi musiikkia laajasti

Levytuottaja, muusikko ja festivaalijärjestäjä Unto Torniainen kuoli torstaina 67-vuotiaana. Hän tuotti monia bändejä ja mahdollisti kainuulaisten bändien levyttämisen.

Kuva: Risto Mäläskä

Rumpali, toimittaja, levykeräilijä, sanoittaja – kaikkea sitäkin muusikko Unto Torniainen oli. Kajaanilainen Tapani Hyvönen tunsi Unto Torniaisen 50 vuoden ajalta. Hän aloitti soittamaan yhtä aikaa Unskina tunnetun Torniaisen kanssa, ja myöhemmin miehet soittivat yhdessä H-band-yhtyeessä.

– Unskilla oli mielestäni aika iso merkitys Kainuun musiikkielämään. Unskihan toimi myös levytuottajana. Hän tuotti muitakin kainuulaisia bändejä, mutta hänen panoksensa oli merkittävä H-bandin levyn aikaansaamiseksi, sanoo Hyvönen.

Kainuun Jazzkevät (siirryt toiseen palveluun) oli suurtapahtuma, joka henkilöityi vahvasti Unto Torniaiseen.

– Jazzkevät oli tosi korkealaatuinen tapahtuma. Unskilla oli laajat verkostot, hän osasi tehdä pr-työtä ja luoda suhteita ympäri maailmaa, kertoo Hyvönen.

Ylen toimittaja Harri Nousiainen kuului myös Torniaisen ystäväpiiriin.

– Unski tunsi kaikki suomalaiset muusikot ja muusikot tunsivat hänet. Hän ymmärsi musiikkia äärettömän laaja-alaisesti. Hänessä yhdistyi muusikko ja kriitikko. Hän ei ollut yhden alan mies vaan hän pystyi tarkastelemaan musiikkia monelta kantilta, kertoo Nousiainen.

Unskilla oli laajat verkostot, hän osasi tehdä pr-työtä ja luoda suhteita ympäri maailmaa.

Tapani Hyvönen

– Hän oli kainuulaiselle musiikkielämälle erittäin merkittävä henkilö: Jos Seppo Kimanen on klassisen musiikin päässä tärkeä, niin populaarimusiikin päässä on Unto Torniainen, sanoo Nousiainen.

Unto Torniaisella oli mittava LP-levykokoelma. Tapani Hyvönen arvelee, että Torniaisen kokoelmaan kuului ainakin 10 000 vinyyliä.

– Levyarvosteluja Unto kirjoitti 1960-luvun lopulta lähtien, kertoo Hyvönen.