Savolaisessa daycruiserissa häikäisee mahonki ja alumiini

Veneilyn, matkailun ja vapaa-ajan Kallavesj’ -messuilla on vahvasti esillä savolainen venealan osaaminen. Messujen yksi kiinnostavimmista kohteista on oppilaitosten ja yrityksen yhteistyössä syntynyt Celeri-vene. Helsingin venemessuilla helmikuussa ensimmäisen kerran esitelty vene on herättänyt laajaa kiinnostusta.

Kotimaa
Celeri -vene esillä Kallavesj´2015
Varpu Mäntymäki / Yle

Celeri-vene on täysin uusi moduuliveneen rakennustapa, jossa yhdistyy klassisen puuveneen muodot tämän päivän tekniikkaan ja valmistusmenetelmiin. Veneen runko on alumiinia ja kyljet ovat mahonkia. Sisustuksessa on käytetty sekä mahonkia että lujitemuovia, kertoo veneenrakennuksen opettaja Janne Lukkarinen Savon ammatti- ja aikuisopistosta.

Celerissä on haettu puuveneen kauneusarvojen tuomista nykypäivään. Alumiinipohjalla ja mahongin liitolla siitä sellainen on saatu aikaan.

Arto Hämäläinen

Veneen kehittelystä ja rakentamisesta ovat vastanneet yhteistyössä Ingmanin käsi -ja taideteollisuusoppilaitos, Savon ammatti- ja aikuisopisto, Savonia-ammattikorkeakoulu sekä Kymenlaakson ammattikorkeakoulu Kotkasta. Veneen tuotannosta ja markkinoinnista on vastannut kuopiolainen Ankka Veneet.

Toimitusjohtaja Arto Hämäläisen mukaan Celerissä on haettu puuveneen kauneusarvojen tuomista nykypäivään, mikä edellytti helppohoitoisuutta ja käyttäjäystävällisyyttä.

– Alumiinipohjalla ja mahongin liitolla siitä sellainen on saatu aikaan.

Vene on prototyyppi, mutta piirrustuslaudalla on jo sunnitelmat kostruktion siirtämiseksi kahteen uuteen versioon katettuun ja tuulilasiveneeseen, visioi Hämäläinen. Celerillä on jo varteenotettava ostaja. CE-luokkaan C rekisteröitävä vene seilailee mahdollisesti jo ensi kesänä merellisissä maisemissa rannikkovesillä.

Isommat veneet tekee jälleen kauppansa

Kotimaisen veneteollisuuden uskotaan jälleen purjehtivan myötätuulessa. Kuopiolaisesta Bella-Veneistä kerrotaan, että kaikki mikä on tuotettu, on tilattu ja mennyt jälleenmyyjille ja kuluttajille.

Ihmiset on jo vähän kyllästyneet mamoileen ja halutaan tehdä jotain.

Raimo Sonninen

– Ostajat ovat selvästi rohkaistuneet hankkimaan jälleen isompiakin veneitä. Ihmiset on jo vähän kyllästyneet mamoileen ja halutaan tehdä jotain, toteaa toimitusjohtaja Raimo Sonninen.

Messupäälikkö Jani Kelo Kuopion Pursiseurasta on tyytyväinen messujen antiin. Venekansalle on esillä laajasti tämän hetken kotimaisia uutuuksia. Pitkästä aikaa esitellään myös muita vauhdikkaaseen kesämenoon liittyviä menopelejä kuten vesijettejä. Messujen pääteemaa Turvallisesti vesillä tuodaan esille luennoilla ja tietoiskuissa.

Kallavesj´-messuille odotetaan keräävän viikonlopun aikana 25 000 kävijää.