Punkkeja on jo liikkeellä – ota päivän päätteeksi punkkisuihku

Oulun seudulla on tehty kevään ensimmäiset punkkihavainnot. Hyönteistutkija Reima Leinonen suosittelee punkkien havaitsemiseksi punkkisuihkua.

Kotimaa
Punkki
Ihmiselle haitallisia punkkeja esiintyy Suomessa kahta lajia, tavallista puutiaista ja siperianpuutiaista, joka on tulokaslaji.Yle

Lämmin ja kostea kevät on saanut punkit hieman tavanomaista aiemmin liikkeelle. Punkkihavaintoja on tehty jo Oulun seudulla.

– Vielä on kuitenkin liian varhaista sanoa, millainen punkkikesä on tulossa kertoo Kainuun Ely-keskukesta hyönteistutkija Reima Leinonen.

Lähiviikkojen sää näyttää, mihin tilanne kehittyy. Jos on kuivaa, punkit painautuvat nopeasti maaperään turvaan, Leinonen kertoo.

Pienien punkkien havaitseminen kehosta voi olla hankalaa. Hyönteistutkija Reima Leinonen kertoo, että punkkisuihku on hyödyllinen.

– Jos liikkuu punkkialueella, kannattaa illalla ottaa punkkisuihku. Käy ihan normaalisti suihkussa ja jos punkkeja on iholla, niin nipistyksen tuntee iholla. Punkit pelkäävät suihkussa hukkuvansa ja tarrautuvat tiukemmin kiinni ihoon. Sitten pyöräyttää punkkiveijarin iholta pois, Leinonen neuvoo.