WHO: Ebola on yhä kansainvälinen uhka

Maailman terveysjärjestö WHO pitää ebolan leviämisen uhkaluokituksen ennallaan, vaikka viime viikolla sairastuneita oli vähemmän kuin kertaakaan epidemian aikana.

Ulkomaat
Noguchin-laboratorion työntekijät valmistautuivat tutukimaan ebola-näytteitä Ghanan yliopistossa 8. huhtikuuta. Laboratorioon on tuotu tutkittavaksi noin 140 näytettä.
Noguchin-laboratorion työntekijät valmistautuivat tutukimaan ebola-näytteitä Ghanan yliopistossa 8. huhtikuuta. Laboratorioon on tuotu tutkittavaksi noin 140 näytettä.Kay Nietfeld / EPA

Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan verenvuotokuumetta aiheuttava ebolavirus on edelleen kansainvälinen uhka, vaikka tautitapaukset ovat vähentyneet merkittävästi Länsi-Afrikan epidemia-alueella.

Riski viruksen leviämisestä epidemia-alueen eli Guinean, Liberian ja Sierra Leonen ulkopuolelle on kuitenkin pienentynyt.

WHO julisti ebolan takia kansainvälisen hätätilan viime elokuussa. Järjestön mukaan määritelmä on yhä syytä pitää voimassa.

Pahimman epidemian aikaan Guineassa, Liberiassa ja Sierra Leonessa todettiin viikoittain satoja uusia tautitapauksia. Viime viikolla WHO raportoi 30 vahvistettua sairastunutta Guineassa ja Sierra Leonessa. Liberiassa ei ole tullut tietoon uusia tapauksia sen jälkeen, kun edellinen sairastunut kuoli maaliskuun lopussa.

Liberiassa ja Sierra Leonessa on alettu purkaa hoitokeskuksia. Asiantuntijat kuitenkin varoittavat taudin leviämisen uhkan olevan edelleen olemassa. Erityisesti varoitetaan, että ebolaan kuolleiden varomattomat hautaukset voivat levittää tautia Guineassa.

Ebolaepidemiaan on kuollut yli 10 400 ihmistä. Valtaosa sairastuneista ja kuolleista on ollut Liberiassa, Guineassa ja Sierra Leonessa.

Aikaisemmin YK on arvioinut, että ebola voisi olla Länsi-Afrikassa selätetty elokuuhun mennessä.

Lähteet: AP, Reuters