Lahden MM-kisoille suunnitellaan Suomi 100 vuotta -ilmettä

Lahden 2017 hiihdon MM-kisojen avajaisiin kaavaillaan itsenäisyyden juhlavuoden teemaa. Vierumäki valmistautuu kisakyläksi. Kilpailupäälliköksi on valittu Tami Kiuru.

Vierumäki
Ihmisiä Lahden urheiluskeskuksessa.
Hanna Lumme / Yle

Lahden MM-kisat 2017 on Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuoden ensimmäinen suuri urheilutapahtuma. Kisaorganisaatio aikoo hyödyntää juhlavuotta kisojen visuaalisessa ilmeessä ja avajais- ja päättäjäistapahtumissa.

– Tavoitteena on tehdä Suomen 100-vuotisjuhlat näkyväksi MM-kisojen ulkoasussa, eli millä väreillä ja tavoilla kisa-alueet ja ulkopuolisetkin alueet lavastetaan. Avajaisten ja päättäjäisten osalta mietimme vielä, onko teema patrioottinen vai onko joku nykyaikaisempi, hauska ja rennompi tapa toteuttaa teemaa, kertoo MM-kisojen pääsihteeri Janne Leskinen.

MM-kisajärjestäjät ovat tarjonneet tapahtumaa lukuisille eri tahoille, jotka miettivät Suomen 100-vuotisjuhlan hyödyntämistä.

– Kyllä tässä muutamia ideoita siihenkin suuntaan on jo heitetty. Kyllähän tuolla töntäreitä ja alamäkiä on tarjolla, joissa ei kisojen aikana mitään tapahdu. Kyllä niihinkin voisi jotakin kehitellä. Esim. tällainen puukeppi retropujottelu voisi olla mielenkiintoinen oheistapahtuma jonakin hiljaisempana päivänä, naurahtaa entinen alppihiihdon maajoukkuelaskija Leskinen.

Tami Kiuru kilpailunjohtajaksi

Lahden 2015 hiihdon MM-kisojen sekä ensi vuoden esikisatapahtuman kilpailunjohtajaksi on nimitetty mäkihypyn moninkertainen arvokisamitalisti Tami Kiuru. Hän on ollut mukana Salpausselän kisojen järjestelyissä kolme viime kautta ja toiminut myös Kansainvälisen Hiihtoliiton FIS:n tehtävissä mediakoordinaattorina. Kiuru vastaa kilpailutapahtumien läpiviennistä yhteistyössä lajien kilpailunjohtajien suorituspaikoista vastaavan venue managerin kanssa.

– Keskeistä on varmista,a että joukkueet voivat keskittyä Lahdessa oleelliseen, mikä tarkoittaa laadukkaita suorituspaikkoja ja oheistiloja sekä oheispalveluita. Pyrimme kehittämään kisatapahtumaa sujuvammaksi ja kiinnostavammaksi niin urheilijoiden kuin yleisön kannalta, toteaa Kiuru.

Vierumäki valmistautuu kisakyläksi

Vierumäki toimii vuoden 2017 MM-kisojen aikana joukkueiden kisakylänä majoittaen noin 1 500 henkilöä. Vierumäellä urheilijoille pystytään toisaalta takaamaan rauhallinen ympäristö keskittyä kilpailuihin ja toisaalta keskittämään palveluja ja tarjoamaan kisakylätunnelmaa.

– Urheilijan näkökulmasta tärkeimpiä asioita ovat keskittymisrauha, ruoka, uni ja oheisharjoittelumahdollisuudet. Vierumäellä nämä kaikki on taattu. Pystymme myös tarjoamaan joukkueille erilaisia majoitusvaihtoehtoja hotellihuoneista isoihin mökkeihin, kertoo Vierumäen valmennuskeskuksen johtaja Ismo Hämäläinen.