Pori lopettamassa PSYL:lin kymppiluokan – yläkouluissa hämmästellään

Porissa ei aiota ottaa ensi syksynä oppilaita kymppiluokalle, joka on tähän saakka toiminut yhteislyseossa. Kouluvirastolla ja opinto-ohjaajilla on erilainen käsitys kymppiluokan tarpeesta.

opinto-ohjaajat
Aapiskukko antoi kokonaisarvosanaksi ministereille 7,4.
Aapiskukko antoi kokonaisarvosanaksi ministereille 7,4.Yle Uutisgrafiikka

Porilaiset opinto-ohjaajat ovat huolissaan Porin suomalaisen yhteislyseon kymppiluokan loppumisesta.

Perjantaina tuli tietoon, että Poriin ei aiota ottaa ensi syksynä oppilaita kymppiluokalle, joka on toiminut Porin suomalaisessa yhteislyseossa. Kymppiluokalle on voinut mennä korottamaan numeroitaan, jos yhdeksännen luokan päättötodistuksella ei ole päässyt jatko-opintoihin.

Kouluviraston hallintopäällikkö Esa Kohtamäki kertoo, että viraston mielestä luokan suosio on ollut hiipumassa ja oppilaita on vähän. Lisäksi hänen mukaansa luokalle ovat hakeutuneet lähinnä sellaiset oppilaat, jotka haluavat lukioon. Heitä ohjataan jatkossa aikuislukioon.

Opot huolissaan

Useat opinto-ohjaajat puolestaan kertovat Yle Satakunnalle, että luokalle on ollut paljon hakijoita ja että sinne on hakeutunut runsaasti myös oppilaita, jotka haluavat ammattikoulutukseen.

Yläkoulujen opinto-ohjaajien mielestä tilanne lisää syrjäytymisriskiä. Lisäksi opinto-ohjaajat hämmästelevät, että asiasta ei ole kerrottu kouluille ennen yhteishakua, joten jatko-opintoihin hakeutuville yhdeksäsluokkalaisille on kerrottu väärää tietoa jatko-opintomahdollisuuksista.

Porin seudulla lähin varsinainen kymppiluokka on jatkossa Eurajoella kristillisessä opistossa.