1. yle.fi
  2. Uutiset

Matkailuyrittäjästä avustajaksi dokumenttiin – "Tämä on sellaista stuntmannihommaa"

Useimmiten matkailualan yrittäjältä kaivataan majoitus- ja catering-palveluita. Reki-Perttinä tunnettu Pertti Koivisto on kuitenkin päässyt tekemään monenmoista ollessaan elokuvatuotantojen järjestelijänä Kuhmossa.

elokuvat
Kaksi miestä veneessä järvellä.
YLE / Katja Oittinen

Reki-Pertin Pertti Koivisto tietää, millaista on työskennellä elokuvatuotantojen kanssa. Hän oli järjestelijänä, kun Havukka-ahon ajattelijaa kuvattiin, ja nyt Koivisto on avustamassa näyttelijätytärtään ja tämän ohjaajamiestä, jotka tekevät kamarimusiikki-aiheista dokumenttia Kuhmosta.

– Siinä minun on pitänyt meloa, kalastaa talviverkoilla, uida avannossa ja ajaa moottorikelkalla. Ollaan naurettu, että tämä on sellaista stuntmannihommaa, Koivisto naurahtaa.

Havukka-ahon ajattelijaan Koivistoa kysyttiin, koska hänellä oli vene ja muita tarvittavia välineitä sekä paikkakunnan tuntemusta. Koivisto kertoo, että elokuvan tekeminen oli melkoinen ruljanssi, ja suurin osa kuvauksista tehtiin veneessä.

Tuotannoilta toivotaan näkyvyyttä Kainuulle

Myös Vuokatinmaan yrittäjä Petri Heikkinen suhtautuu yhteistyöhön mediatuotantojen kanssa kiinnostuksella.

– Ei muuta kuin säpinää vaan. Nykyajan some ja elävät kuvat tuovat matkailijoille erilaista virikettä, ja sitä kautta mainosarvoa. Kaikki Kainuun alueelta menevä viesti on pelkkää plussaa, hän sanoo.

Ajatus elokuva- ja televisiotuotantojen avustamisesta on Heikkiselle melko uusi, vaikka hänen yrityksellään onkin siitä kokemusta. Vuokatinmaa on tarjonnut tuotannolle majoitusta, ruokapalveluja, kuljetuksia ja kalustovuokria.

– Tuntui, että homma toimi, vaikka tuotannot eroavat tavallisista asiakkaista. Heikkinen sanoo.

Avustaminen voi olla kansainvälistä puuhaa

Pertti Koivisto kertoo, että hänen on pitänyt olla tuotantoja avustaessaan joustava ja koko ajan valmiina.

Sehän on hienoa, että on saanut työskennellä mielenkiintoisten ihmisten kanssa ympäri maailmaa.

Pertti Koivisto

– Kun hommia katsellaan kameran takaa, eläydytään maiseman ja tilanteen mukaan. Tilanteita kuvataan uusiksi ja uusiksi. En kuitenkaan sanoisi, että se on vaativampaa, mutta mielenkiintoista.

Koivisto on nauttinut elokuvien avustamisessa erityisesti kansainvälisestä tunnelmasta. Parhaillaan tehtävän dokumentin kameramies tuli Berliinistä ja äänittäjä Hongkongista.

– Sehän on hienoa, että on saanut työskennellä mielenkiintoisten eri maista saapuvien ihmisten. Kansainvälinen kokemus ja tuntemus ovat elämän suolaa, hän sanoo.

Lue seuraavaksi