1. yle.fi
  2. Uutiset

Perussuomalaiset uskovat Keski-Suomessa kahteen paikkaan

Perussuomalaisten iso jytky heilautti Keski-Suomesta Arkadianmäelle kerralla kaksi kansanedustajaa. Nyt jännitetään sitä, säilyykö mandaatti nykyisellään.

puolueet

Puolueen vaalivankkureissa usko menestykseen on vahva, vaikka kyselyt ovat lupailleet edellisvaaleja vaatimattomampaa suosiota.

– Kenttätuntemuksen pohjalta voin sanoa, että gallupit on tälläkin kertaa väärässä. Kun meillä on kepun kanssa vierekkäin vaaliteltat niin kepulaiset saa yksinään keskustella ja meillä on jatkuvasti väenpaljous teltan edessä, Keski-Suomen vaalipäällikkö Pekka Kataja kehuu.

Järjestösihteeri Pekka Kataja Jämsästä ja jyväskyläläinen kansanedustajaehdokas, piirisihteeri Heli Kupari edustivat perussuomalaisia Ylen puoluepäivän alueellisessa osuudessa Radio Keski-Suomen päivälähetyksessä perjantaina.

Tuoreimmat gallupit vahvistavat varovaisesti Katajan kannatusarviota. Ylen vaalikysely antoi puolueelle maaliskuun puolella 14,6 prosentin kannatuksen mutta Keskisuomalaisen tuorein mittaus lupasi jo 17 prosentin lukemia. Tuolla luvulla perussuomalaiset pitäisi kaksi paikkaansa vaalipiirissä.

SMP:n manttelinperijät

Perussuomalaisten retoriikkaan kuuluu säännöllinen viittaus "vanhoihin puolueisiin", joilla tarkoitetaan poliittisessa pelissä ryvettyneitä perinteisiä puolueita. Tällä halutaan myös kasvattaa hajurakoa perussuomalaisten edeltäjään, Suomen Maaseudun Puolueeseen, jonka historiaan kuului uho, nousu ja tuho.

Perussuomalaisethan perustettiin SMP:n konkurssipesän raunioille 20 vuotta sitten. Puolueen virallisilla historiasivuilla ei edes mainita SMP:tä, vaikka sekä uuden puolueen ensimmäinen että toinen (joka on edelleen myös nykyinen) puheenjohtaja ovat kumpikin entisiä SMP:läisiä.

– Vaikka tuo historiallinen perinne jatkuu, me ei olla koskaan oltu määräävässä asemassa oleva valtapuolue toisin kuin esimerkiksi keskusta, Pekka Kataja perustelee eroa vanhoihin puolueisiin.

Keski-Suomessa SMP:tä edustivat eduskunnassa Olavi Tupamäki ja Tina Mäkelä. Mäkelä jäi puolueen viimeiseksi edustajaksi maakunnasta, ja sitten saatiinkin odottaa pitkästi yli 20 vuotta, ennen kuin perussuomalaiset pääsivät täältä valtion valtakammareihin.

Loikkariperinne jatkuu

Viime vaaleissa eduskuntaan menivät kunnallispolitiikan konkari Kauko Tuupainen, joka vaihtoi vanhoilla päivillään demarit perussuomalaisiin. Toinen jytkyn tuoma keskisuomalainen oli täydellinen yllätysnimi, viitasaarelainen sahuri Teuvo Hakkarainen.

Moni miettii, pääseekö kohulehtien palstoilta tutuksi tullut Hakkarainen jatkokaudelle. Ainakin yleisön kiinnostus on suurta - Ylen vaaligalleriassa miehen haastatteluvideo on katsotuimpien listalla. Jää nähtäväksi, tuottaako kiinnostus myös äänisatoa. Hakkaraisen pääteemana on edelleen maahanmuuttovastaisuus, kuten monella muullakin perussuomalaisehdokkaalla.

Leikistä nyt luopunut Tuupainen oli viime vaaleissa maakunnan ykkösehdokas, ja myös näissä vaaleissa ennakkoarvailujen kärjessä keikkuu konkariloikkari: kristillisten entinen puheenjohtaja, kansanedustaja ja ministeri Toimi Kankaanniemi.

Uuraisilta Jyväskylään muuttaneelle Kankaanniemelle perussuomalaiset on luonteva valinta uudeksi puolueeksi: mies on johdonmukaisesti vastustanut Suomen EU-jäsenyyttä. Vuonna 94 hän jätti ministerin tehtävät Ahon hallituksessa, kun ei saanut äänestää jäsenyyttä vastaan.

Kankaanniemeä yhdistää uusiin puoluetovereihinsa myös maahanmuuttokriittisyys. Heli Kupari sanoo, että kyse on kansallisen edun puolustamisesta.

– Minä ajattelen niin, että autetaan ihmisiä mahdollisimman lähellä heidän kotimaataan, ettei tarvitse taistella kulttuurierojen tai toisenlaisen ilmaston edessä, Heli Kupari sanoo.

Pekka Kataja toivottaa tervetulleeksi ne, joilla on hyvä ammattitaito ja koulutus tai jotka tulevat Suomeen työn, opiskelun tai rakkauden takia.

"Luonnonsuojelupuolue"

Maahanmuuton lisäksi perussuomalaiset suhtautuvat kielteisesti viherveroiksi nimeämiinsä ympäristönsuojelun säädöksiin. Kevään vaaleissa puolue on puhunut ponnekkaasti jätevesiasetuksen purkamisen puolesta.

Miksi ympäristönsuojelu on puolueelle niin punainen vaate?

– Suomen luonto ei ole tähänkään mennessä pilalle mennyt, en usko että se meidän toimillamme se tästä pilaantuisi yhtään enempää, Heli Kupari perustelee puolueensa haluttomuutta ohjailla ympäristönsuojelua lain voimalla.

Pekka Kataja vakuuttaa perussuomalaisten olevan luonnonsuojelupuolue, mutta jätevesiasetus on hänen mielestään malliesimerkki huonosta ympäristölainsäädännöstä.

Irti eurosta - muttei vielä

Ylen vaalikoneen perusteella voi kuitenkin päätellä, että perussuomalaisten ehdokkaat eivät ole mitään yksituumaista porukkaa. Mielipiteet vaihtelevat laidasta laitaan esimerkiksi suhtautumisessa minimityöaikaan, eutanasiaan tai perustuloon. Maahanmuuttokriittisyyden lisäksi muutakin yhteistä toki löytyy.

Kaikki keskisuomalaisehdokkaat kannattavat poliisien määrän lisäämistä ja kansanäänestystä Natosta. He uskovat myös, että Suomi pärjäisi paremmin euron ulkopuolella.

– Meillä olisi mahdollisuus oman valuutan turvin saada vienti vetämään, Heli Kupari uskoo. Kansanedustajana hän ei kuitenkaan lähtisi ajamaan Suomen irtautumista eurosta.

Työ on näiden vaalien keskeinen puheenaihe. Perussuomalaiset loisi työpaikkoja muun muassa korottamalla pk-yritysten alv-rajaa ja tekemällä enimmillään tuhannen euron tuloista verottomat.

– Se mahdollistaisi myös lyhyemmät työjaksot sillä tavalla että ne eivät heikentäisi tukia, Heli Kupari huomauttaa.

Vaalibudjeteissa laaja kirjo

Tähän mennessä vapaaehtoisen ennakkoilmoituksen vaalirahoituksesta on jättänyt yhdeksän puolueen keskisuomalaisehdokasta. Pienin budjetti on pihtiputaalaisen Marko Tiaisen 200 euroa. Toimi Kankaanniemi arvioi kuluttavansa kampanjointiin 8000 euroa.

Suurin budjettiarvio on jyväskyläläisen Mauno Vanhalan 25 000 euroa. Jämsäläinen lääkärikollega Sirpa Rintala kertoo käyttävänsä mainontaan 23 000 euroa. Molemmat maksavat viulut lähes kokonaan omasta pussistaan.

Perussuomalaisilla on nyt kova halu hallitukseen, ja ainakin Keski-Suomessa kokoomus jätettäisiin nyt mieluusti oppositioon.

Vaikka radiohaastattelussa Pekka Kataja totesi, että "mikään ei muutu äänestämällä keskustaa", puolue kelpaisi Katajalle kuitenkin hallituskumppaniksi, samoin Heli Kuparille.

– Keskustan ja demareiden kanssa tullaan varmaan kuitenkin toimeen, kokoomuksen kanssa ei. Sen voin kyllä jo etukäteen sanoa, että hankalaa olisi, Kataja arvioi.

Lue seuraavaksi