1. yle.fi
  2. Uutiset

Koloradolaisjärvessä ui tuhansia kultakaloja – tyhjensikö joku akvaarionsa järveen?

Boulderjärvessä havaittun kultakalaparven uskotaan saaneen alkunsa vain kourallisesta lemmikkikaloja. Nyt kultakalojen pelätään vaarantavan järven luontaiset kalalajit.

Ulkomaat

Yhdysvalloissa coloradolaisjärvessä on havaittu tuhansia kultakaloja, jotka eivät kuulu Pohjois-Amerikan luontaisiin kalakantoihin, yhdysvaltalaiset tiedotusvälineet kertovat.

Viranomaiset epäilevät, että joku on muutama vuosi sitten tyhjentänyt akvaarionsa järveen ja kalat ovat lisääntyneet vapaudessa. Kultakalojen pelätään nyt uhkaavan alueen luontaisia kalalajeja.

Puistonvartija havaitsi 3 000–4 000 kalan parven parisen viikkoa sitten Tellerjärvessä Boulderissa ja ilmoitti siitä luonnonsuojelualueista ja villieläimistöstä vastaavalle virastolle CPW:lle.

Virastolle työskentelevä kalabiologi Ben Swigle kertoo LiveScience-nettilehdelle, että kalat vaikuttavat kokonsa perusteella noin kolmevuotiailta. Parvi on todennäköisesti saanut alkunsa kourallisesta kaloja, jotka on laittomasti tuotu järveen, hän sanoo.

Syyllistä etsitään

Jos kultakalat pääsevät leviämään, ne alkavat kilpailla luontaisten kalalajien kanssa. Alueella on kolme tai neljä sellaista kalalajia, joita pidetään uhanalaisina tai joiden tilanne on huolestuttava. Ne kaikki syövät samaa ravintoa kuin kultakalat, planktonia tai pieniä hyönteisiä.

Lisäksi kultakalat voivat kantaa tappavia viruksia, sillä niitä ei testata tautien varalta yhtä paljon kuin järviin istutettavia viljelykaloja.

Uutiskanava ABC:n haastattelema CPW:n edustaja Jennifer Churchill kertoo, että he harkitsevat kalojen tuhoamista joko kuivaamalla järvi tilapäisesti tai tainnuttamalla kultakalat.

LiveSciencen mukaan yksi vaihtoehto on myös kalojen hengitykseen vaikuttavan rotenoni-kemikaalin käyttäminen.

Paikalliset asukkaat ovat tarjoutuneet ottamaan kaloja myös lemmikikseen, mutta sitä Churchill ei ABC:n mukaan suosittele.

CPW yrittää nyt jäljittää henkilön, joka olisi päästänyt kalansa järveen. Järjestö huomauttaa, että lemmikkikalojen dumppaaminen vesistöihin on paitsi haitallista ympäristölle, myös laitonta.

Vuonna 2012 toisesta boulderilaisjärvestä löytyi tuhansia kultakaloja, joiden arveltiin niin ikään olleen jonkun hylkäämien lemmikkikalojen jälkeläisiä.

Lue seuraavaksi