Rikosoikeuden professori "pedofiilinmetsästäjän" tuomiosta: Aineksia ennakkoratkaisuun

Rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen arvioi, että niin sanotussa "pedofiilinmetsästäjä" -tapauksessa on aineksia ennakkoratkaisuksi. Lasten hyväksikäytöstä tuomittujen nimiä ja kuvia Facebookissa julkaiseva äänekoskelainen Mikko Parantainen yhdisti kaksi julkista tietoa netissä ja hänet tuomittiin sakkoihin yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisestä.

Kotimaa
Rikosoikeuden professori Matti Tolvanen.
Matti TolvanenIlona Huovinen / Yle

Rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen sanoo, että niin sanotussa pedofiilinmetsästäjän -tapauksessa on ennakkoratkaisun aineksia.

Pohjois-Karjalan käräjäoikeus tuomitsi äänekoskelaisen Mikko Parantaisen sakkoihin yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisestä. Parantainen oli julkaissut netissä MTV.fi -sivuston uutisen, jossa kerrottiin outokumpulaisen miehen saamasta törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäyttötuomiosta.

Jutussa mainittiin outokumpulaisen miehen nimi. Parantainen julkaisi myös outokumpulaisen miehen kuvan, jonka hän oli saanut netistä.

Tuomittu on yhdistänyt kaksi julkista tietoa, joten kyllä tässä ennakkotapauksen aineksia on.

Matti Tolvanen

Molemmat tiedot, sekä tuomitun nimi että kuva, olivat julkisia. Itä-Suomen yliopiston rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen arvioi, että tapauksesta voi muodostua ennakkoratkaisu.

– Tuomittu on yhdistänyt kaksi julkista tietoa, joten kyllä tässä ennakkotapauksen aineksia on.

Tolvanen arvioi, että käräjäoikeus perusteli tuomiota suppeasti.

Riitaa tapauksessa ei ole. Parantainen on myöntänyt julkaisseensa sekä artikkelin että kuvan.

Nyt kyse on siitä, onko tietojen yhdistäminen ja niiden julkaiseminen laillista.

Parantaisen tapaus ei ole poikkeuksellinen, sillä lasten hyväksikäyttäjien kuvia ja nimiä julkaistaan netissä. Tolvasen mukaan olisi tärkeää saada pelisäännöt.

– Sosiaalisen median ainut sääntely on rikoslaki.