Luontokuvaaja valmisteli viisi vuotta kuvaa lentoon lähtevästä hömötiaisesta

Hyvän luontokuvan nappaaminen ei ole useinkaan tuurista kiinni. Luontokuvaaja Anna-Liisa Pirhonen suunnitteli vuosia palkittua lintukuvaa.

luonto
Nordic Nature Photo Contest. Lintusarjan 2.sija. Kuva: Anna-Liisa Pirhonen
Anna-Liisa Pirhonen sijoittui kuvallaan Nordic Nature Photo Contest -lintusarjan 2.sijalle. Kuva: Anna-Liisa Pirhonen

Hyvä luontokuva vaatii paljon suunnittelua. Luontokuvaajien mukaan on epätodennäköistä saada vangittua esimerkiksi eläimiä ilman tuntemusta lajista ja olosuhteista. Anna-Liisa Pirhosen palkittu lintukuva vaati vuosien suunnittelua ja satoja kuvia.

Olosuhteet täytyy tuntea

Kun lappeenrantalainen Anna-Liisa Pirhonen huomasi kiehtovan valoilmiön hömötiaisen siivissä, tiesi hän haluavansa vangita saman näyn myös kameralla. Nordic Nature Photo Contest (siirryt toiseen palveluun) - kilpailussa lintusarjan 2.sijalle sijoittunut Anna-Liisa Pirhonen suunnitteli palkittua kuvaa viisi vuotta ja otti lopulta satoja kuvia ennen kuin otos syntyi.

– Seurasin lintujen lentoa ja aina kun ne lähestyivät kantoa niin kuvasin. Kuvassa näkyvä ilmiö tapahtuu talvella pimeässä metsässä jos valo osuu tiaisen siipiin. Ne ovat niin ohuet, että se on väläys vain, sanoo Pirhonen.

Anna-Liisa Pirhoselle ja Jukka Kososelle valokuvaaminen kuuluu jokapäiväiseen elämään.
Anna-Liisa Pirhoselle ja Jukka Kososelle valokuvaaminen kuuluu jokapäiväiseen elämään.

Saimaan kameraseura ry:n puheenjohtaja Jukka Kosonen sanoo, että yleinen harhakäsitys luontokuvaajista on se, että lähdetään metsään ja otetaan kuva. Todellisuudessa tuurilla ei ole paljoakaan tekemistä hyvän kuvan kanssa.

– Kuvan ottaminen edellyttää pitkäjänteistä perehtymistä paikkaan ja sitä, että kohde tottuu ihmisen läsnäoloon. Kuvaajan pitää tuntea olosuhteet eri vuorokauden aikoina, sanoo Kosonen.

Luontokuvaaja rentoutuu kuvatessaan

Monelle luontokuvaajalle kuvaaminen on muutakin kuin hyvien otosten metsästystä. Anna-Liisa Pirhonen ja Jukka Kosonen sanovat kuvaamisen olevan tärkeässä osassa hyvinvointinsa kannalta.

– Minulle tämä on tapa rentoutua. Pari tuntia vastaa välillä kuukauden lomaa. Siitä on tullut elämäntapa, että kamera on mukana joka paikassa, sanoo Kosonen.

Pari tuntia kuvaamista vastaa välillä kuukauden lomaa.

Jukka Kosonen

Anna-Liisa Pirhosen mukaan luonnon kuvaaminen on myös tapa kertoa muille siitä, miten upea luonto meitä ympäröi.

– Minä haluan kuvata kaunista Etelä-Karjalan luontoa. Kaikki paikalliset eivät välttämättä ole huomanneet miten kaunista täällä on.

Kuvia otetaan valtavasti

Valokuvaaminen on muuttunut välineiden digitalisoitumisen myötä radikaalisti. Suurin muutos on tapahtunut valokuvien määrässä.

– Joskus 20 vuotta sitten etelänlomalla pärjäsi kahdella filmirullalla eli 48 kuvalla. Nyt tulee otettua satoja kuvia päivässä, sanoo Anna-Liisa Pirhonen.

Päivittäin elämäänsä kuvaavan Jukka Kososen mukaan kuvien poistamiseen liittyy monia erilaisia käytäntöjä.

– Hyvin paljon tulee niin sanottua kuvasaastaa, jota minä en säästä. Olen siinä mielessä digikuvaajaksi kranttu, koska levytilakin maksaa, nauraa Kosonen.