Punapäänarskut avasivat kevätmuuton komeasti – tahti kiihtyy sään lämmetessä

Lintujen kevätmuutto pääsee kunnon vauhtiin lähipäivinä, kun tuuli kääntyy etelään ja sää lämpenee. Kevätmuutto on nyt noin viikon tavanomaista aikataulua edellä. Jo maaliskuun alussa Muuramessa bongattiin todella harvinainen näky: yhdeksän punapäänarskua.

Kotimaa
Muuttolintubongareiden kevät alkoi Muuramessa komeasti: punapäänarskujen parvi viihtyi lammella pari päivää.
Muuttolintubongareiden kevät alkoi Muuramessa komeasti: punapäänarskujen parvi viihtyi lammella pari päivää.Aki Korhonen, Lievestuore

Punapäänarsku on iso euraasialainen sorsalintu. Uroksen tunnistaa silmien yläpuolelta ”pullistuneesta” oranssinpunaisesta päästä. Harvinaiset vieraat olivat Muuramen lammelle ainakin pari päivää ihmeteltävänä.

– Sehän on todella ihmeellinen havainto ja koko Suomessa ei ole koskaan ennen nähty kerrallaan kahta punapäänarskua enempää. Tämä oli Keski-Suomessa kautta aikojen kolmas havainto ja toistaiseksi merkillisin havainto tältä keväältä, kertoo kevätmuuttovastaava Tero Toivanen Keski-Suomen lintutieteellisestä yhdistyksestä.

Lievestuoreelainen Aki Korhonen sai maaliskuisena sunnuntaina vihiä Muuramen punapäänarskuista ja riensi paikanpäälle niitä kuvaamaan. Sunnuntain sää ei suosinut kuvauksia, joten Aki palasi lammelle maanantaina ja sai napsittua linnuista hyviä otoksia.

Korhonen kertoo, että sunnuntaina parkkipaikalla Muuramessa oli melkoisesti väkeä, mutta maanantaina oli jo rauhallisempaa.

Lämpimät yöt vauhdittavat muuttoa

Tero Toivasen mukaan lintujen muutto-operaatio näyttää lupaavalta, kun tuulen suunta suosii ja sää lämpenee

– Silloin kyllä muuttolinnut lähtevät liikkeelle, varsinkin jos tulee lämpimiä öitä, kertoo Toivanen.

Erityisesti isoja lintuja on tullut tavallista aikaisemmin. Viikonlopusta on tulossa vilkas kun metsähanhien ja kurkien päämuutto sattuu lähipäiviin.

– Kurjet on iltapäivämuuttajia, kun sää kunnolla lämpenee ja tulee nosteita. Ne nousevat ensin kaartelemaan ja lähtevät sitten muutolle. Hanhia voi nähdä mihinkä aikaan päivästä tahansa, erityisesti aamupäivän loppupuolella.

– Sen sijaan esimerkiksi rastaiden ja punarintojen päämuuttoa odotellaan edelleen. Ne ovat kyllä normaalissa aikataulussa tai jopa myöhässä.

Hanhien ja kurkien näkemiselle olennaista, että näkee kauas. Katselupaikaksi sopii mikä tahansa korkea mäki. Vesireittien varret ja suuret peltoaukeat keräävät lintuja hyvin.

Tero Toivanen vahvistaa, että varsinkin näin alkukeväällä niitä tulee todella paljon lintuhavaintoja.

– Käytännössä kaikki lintuhavainnot tulevat valtakunnalliseen lintutietopalveluun eli tiira.fi –sivustolle, jossa on jo lähes 20.000 käyttäjää, kertoo Toivanen.

Tiira on BirdLife Suomen valtakunnallinen lintutietopalvelu. Sivustolla voi selata suomalaisia lintuhavaintoja ja omaa lintuhavaintopäiväkirjaa voi siellä pitää kuka tahansa linnuista kiinnostunut.

Tiiran tietopalveluun kertyy tuhansia havaintoja päivässä. Talletettujen havaintojen perusteella voidaan tarkastella lintuvuosien välisiä eroja eri lajien esiintymisessä (siirryt toiseen palveluun).

Näin isoa punapäänarskujen parvea näkee harvoin.
Näin isoa punapäänarskujen parvea näkee harvoin.Varpu Halonen

Tero Toivasta haastatteli Tenho Tornberg.