Obama ja Castro pohjustivat historiallista tapaamista puhelimessa

Yhdysvaltojen ja Kuuban johtajat tapaavat historiallisesti perjantaina Panamassa alkavassa huippukokouksessa. Barack Obama on vihjannut, että Yhdysvallat saattaa poistaa Kuuban terrorismia tukevien maiden listalta. Maat aloittivat diplomaattisuhteiden palauttamisen joulukuussa.

Ulkomaat

Yhdysvaltain ja Kuuban presidentit tapaavat historiallisesti Panamassa perjantaina alkavassa huippukokouksessa.

Barack Obaman ja Raul Castron tapaaminen Amerikan maiden johtajien kokouksessa sunnuntain vastaisena yönä on merkittävä askel Yhdysvaltojen ja Kuuban diplomaattisuhteiden palauttamisessa.

Valkoinen talo kertoi perjantai-iltana, että Obama ja Castro ennakoivat tapaamista puhelinkeskustelulla keskiviikkona. Tätä aiemmin johtajat ovat keskustelleet kerran - viime joulukuussa ennen uutista diplomaattisuhteiden palauttamisen aloittamisesta.

Yhdysvaltain ja Kuuban ulkoministerit John Kerry ja Bruno Rodriguez tekivät jo omalta osaltaan historiaa keskustellessaan Panamassa torstai-iltana. Kyseessä oli ensimmäinen huipputason tapaaminen maiden välillä sitten vuoden 1958.

Yhdysvaltojen ulkoministeriön lausunnon mukaan Kerryn ja Rodriguezin keskustelu oli pitkä ja rakentava. Ministerit totesivat edistystä tapahtuneen ja sopivat jatkavansa ongelmien ratkaisemista.

Presidentti Barack Obama on vihjannut, että Yhdysvallat saattaa pian poistaa Kuuban terrorismia tukevien maiden listalta. Uutistoimisto Reutersin lähteen mukaan Yhdysvaltojen ulkoministeriö suosittelisi Kuuban poistamista listalta.

Lähteet: AFP, AP, Yle