1. yle.fi
  2. Uutiset

"Talvivaarassa on vanhojen syntien takia liikaa vettä"

Ympäristöministerin kansliapäällikkö Hannele Pokka on samaa mieltä elinkeinoministeri Jan Vapaavuoren kanssa Talvivaaraan vesimääristä. Kaivoksella on eri aikavälillä kertyneitä ongelmia vesien suhteen. Tämänkin kevään tulvavedet uhkaavat tulla jo lähiaikoina yli kaivoksen altaiden.

Kotimaan uutiset
Ympäristöministeriön kansliapäällikkö Hannele Pokka ja elinkeinoministeri Jan Vapaavuori vierailivat Kajaanissa.
Sanna Kähkönen / Yle

Kajaanin kaupungintalon yleisötilaisuuteen kertyneiden kainuulaisten mielipide Talvivaaran tulevaisuudesta sai ympäristöministeriön kansliapäällikön Hannele Pokan mietteliääksi.

– Sain sellaisen kuvan, että kaivos jakaa kainuulaisia kahtia. Osa yleisötilaisuudessa paikalla olleista toivoo, että kaivostoiminta loppuu. Osa toivoo, että toiminta jatkuu. Niistä toiveista olen saanut myöskin lukuisia kirjallisia esityksiä.

Pokan mielestä paljon puhuttavaan Talvivaaran vesikysymykseen toivottaisiin saatavan asukkaita tyydyttävä ja pitkän tähtäimen kannalta järkevä ratkaisu.

– Tilaisuudessa esitettiin erinäisiä vaihtoehtoja, puhuttiin esimerkiksi vesien haihduttamisesta, mutta se on ihan mahdotonta ja arvokasta. Kuten ministeri Jan Vapaavuori sanoi, niin Talvivaarassa on vanhojen syntien takia liikaa vettä, summa Pokka.

Kevättulvat koettelevat jo nyt

Kainuun ELY-keskus käsittelee parhaillaan Talvivaaran konkurssipesän ympäristölain 123 pykälän mukaista ilmoitusta poikkeusellisesta tilanteesta, jolla kaivosalueelta halutaan lisäjuoksuttaa puhdistettua jätevettä yli ympäristöluvan. Hannele Pokan mukaan pykälää ei ole sovellettu vielä mihinkään tapaukseen.

Tämä kevät on paha senkin vuoksi, että vedet uhkaavat tulla altaiden yli ihan jo lähiaikoina

Hannele Pokka

– Silloin kun yritys oli vielä olemassa, ja myös myöhemmin paikalle tullut konkurssipesä laittoi ihan asianmukaisen lupahakemuksen Aville. Nyt näyttää siltä, että kevättulvat kerkeävät tulla aikaisemmin kuin lupa ennätetään käsitellä.

– Tämä kevät on paha senkin vuoksi, että vedet uhkaavat tulla altaiden yli ihan jo lähiaikoina, riippuen tietysti kevään tulovauhdista, sanoo Hannele Pokka.

Talvivaaran uusi omistajakin joutuu Hannele Pokan mukaan tekemisiin samojen vesiongelmien kanssa, joiden eteen on etsitty kaikki mahdollinen teknologia.

– Kuten yleisötilaisuudessakin todettiin, niin nyt on kysymys siitä, etä onko olemassa joku kustannustehokas tapa. Siitähän tässä on kyse. Toki tapoja on, mutta ne vievät rahaa ja vuosia.

Lue seuraavaksi