Siviilivihkimiset ja maatalousvalvonta samaan konttoriin – valtiovarainministeriö yhdistäisi Avit ja maistraatit

Rahaministeriö on julkistanut valtion aluehallinnon uudistamismallien vertailun. Muiden edelle arvioinnissa sijoittui kaksi toisistaan poikkeavaa vaihtoehtoa.

Kotimaa
Maistraatin ovi.
Kreeta-Maria Kivioja / Yle

Arvioinnissa kärkeen kohosi malli, jossa aikanaan lähinnä lääninhallitusten jatkajiksi perustetut aluehallintovirastot eli Avit ja muun muassa alueensa väestötietojärjestelmästä vastaavat maistraatit yhdistettäisiin yhdeksi valtakunnalliseksi virastoksi. Yhdistämisen lisäksi uusi Avi-maistraatti saisi vastuulleen ympäristötehtävät ja maatalousvalvonnan.

Samalla edellä mainituista tehtävistä riisutut Ely-keskukset (elinkeino, liikenne ja ympäristö) yhdistettäisiin TE-keskuksiin (työ- ja elinkeino). Nämä keskukset olisivat itsenäisiä virastoja, ja niitä olisi maassa yhdeksän.

Toiselle sijalle valtiovarainministeriön vertailussa asettui vaihtoehto, jossa aluehallintovirastot ja Ely-keskukset yhdistettäisiin, ja niistä muodostettaisiin neljä alueellisesti toimivaltaista virastoa. Tässä mallissa maistraatit koottaisiin valtakunnalliseksi virastoksi. Samalla tavalla valtakunnallisesti yhdeksi virastoksi nivottaisiin myös työ- ja elinkeinokeskukset.

Valtiovarainministeriön arvion mukaan kaikki vertailussa mukana olleet viisi mallia ovat toteuttamiskelpoisia. Kaikissa vaihtoehdoissa virastoja yhdistettäisiin toisiinsa, mutta työtä tehtäisiin yhä alueiden toimipisteissä.

Viivytyksistään huolimatta myös tulevalla sosiaali- ja terveydenhuollon hallintomallilla voi olla merkittävä vaikutus valtion aluehallintoon. Seuraava hallitus linjaa, miten valtionhallinnon rakennetta kehitetään, ministeriö korostaa.