1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Evira antoi potkut koe-eläimille ja niiden hoitajille

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira irtisanoi vuoden 2014 yt-neuvotteluiden tuloksena 32 työntekijää. Vähennysten taustalla on tarve säästää 2,8 miljoonaa euroa viraston toimintamenoissa.

Tutkimuksessa käytettiin hiiriä, joilla oli Usherin oireyhtymän tyyppi 1, johon kuuluu synnynnäinen kuurous. Kuva: EPA

Eviran henkilöstöä karsittiin viime vuonna yhteensä miltei 13 prosenttia. Irtisanottujen 32 työntekijän lisäksi eläkkeelle siirtyi 13 työntekijää, määräaikaisuuksia ei jatkettu 7 henkilön osalta ja 30 virkaa on jätetty toistaiseksi täyttämättä. Vähennysten taustalla on tarve säästää 2,8 miljoonaa euroa viraston toimintamenoissa.

Evira supistaa laboratorionsa toimintaa Seinäjoella ja siirtää sen palveluita muihin yksiköihinsä. Virasto lopettaa kokonaan koe-eläiminä pidettyjen hiirien ylläpidon Helsingin Viikissä, minkä vuoksi koe-eläinten hoitajat menettävät työnsä. Laitoksen analytiikassaan käyttämät hiiret siirtyivät hoidettavaksi Helsingin yliopistoon.

Noin kolmasosa väen vähennyksistä kohdistuu näihin yksiköihin, ja loput jakautuvat eri puolille Eviran organisaatiota.

Viraston pääjohtaja Matti Aho korostaa, että viraston toiminnot on määritelty laissa hyvin tarkasti, joten niiden tekemisestä ei voi tinkiä. Hän kuitenkin myöntää, että osa tehtävistä tullaan tekemään nykyistä hitaammin, sillä työvoimaa on entistä vähemmän.

– Tehtävien karsimisesta ei voi myöskään juuri neuvotella Suomen tasolla, sillä pääosa alan lainsäädännöstä tulee EU-tasolta, hän korostaa.