THL: Rokotustutkimuksia ja kansalaisten neuvontaa ajetaan alas

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on esimerkki siitä, kuinka valtion virastojen yli pyyhkäissyt irtisanomisaalto alkaa purra.

terveys
Rokotus.
Yle

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kävi viime vuonna kahdet yt-neuvottelut, joissa vähennettiin yhteensä 240 työpaikkaa. Kaikkiaan 119 työntekijää irtisanottiin.

THL sekä muut valtion virastot ja laitokset ovat perinteisesti välttäneet suoria irtisanomisia. Henkilöstön vähennykset on tehty ennen kaikkea eläköitymisen kautta. Viime kevään kehyspäätösten jälkeen THL joutui kuitenkin ottamaan entistä kovemmat keinot käyttöön. Pääjohtaja Juhani Eskola sanoo, että rajut irtisanomiset ovat uutta THL:n historiassa.

– THL:n edeltäjissä Kansanterveyslaitoksessa ja Stakesissa pidettiin kunnia-asiana, että työntekijöitä ei irtisanota. Tämä muuttui täysin vuoden 2014 aikana, hän tiivistää.

THL:n rahoitus oli vuonna 2013 noin 70 miljoonaa euroa, tänä vuonna runsaat 60 miljoonaa euroa ja vuodelle 2016 esitetään enää 54 miljoonan euron rahoitusta. Eskola toteaa, että yt-neuvotteluissa ei säästetty mitään ikä- tai henkilöstöryhmää.

– Viimeisimmässä yt-neuvottelussa lähti mm. kolme tutkimusprofessoria ja toistakymmentä professoritasoista ison tutkimusryhmän johtajaa, hän kuvaa.

Pääjohtaja arvioi, että menestyneiden tutkijoiden vähentäminen ja julkisen rahoituksen kutistuminen voivat johtaa siihen, että myös yksityisen rahoituksen saaminen vaikeutuu.

Epidemioiden selvittäminen hidastuu

Henkilöstövähennykset tuntuvat THL:n laboratorioissa. Tartuntatautien seurannan ja torjunnan osastonjohtaja, tutkimusprofessori Mika Salminen sanoo, että THL ei pysty enää seuraamaan tartuntatauteja yhtä tehokkaasti kuin ennen.

– Emme pysty tutkimaan ulkomailta suomalaisten tuomia salmonellainfektioita sitä mukaa kuin niitä tulee, vaan ne tutkitaan kerran vuodessa. Uudet asiat voivat jäädä pahimmassa tapauksessa huomaamatta, hän kuvaa tilannetta.

Salminen kertoo myös, että hänen yksikkönsä oli suunnitellut kampylobakteerien aiheuttamien ripuliepidemioiden tutkimista, mutta tämä tutkimus jää tekemättä. Lisäksi maailman terveysjärjestön WHO:n kanssa tehdyt poliotutkimukset loppuvat. THL joutuu lopettamaan myös mm. ympäristön myrkyllisyyteen liittyviä tutkimuksia.

Tutkimustoiminnan lisäksi laitos on joutunut vähentämään terveydenhuollon ammattilaisten ja tavallisten kansalaisten suoraa neuvontaa. Puhelimessa annettavan henkilökohtaisen neuvonnan sijasta kansalaiset saavat etsiä tietoja netistä.

– Esimerkiksi rokotusten puhelinneuvonta loppuu, kunhan työntekijöiden irtisanomisaika päättyy. Myös rokotuksiin liittyviä tutkimuksia lopetetaan, sanoo pääjohtaja Eskola.

”Emme suoranaisesti riko lakia”

Juhani Eskola on paljon vartijana, sillä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella on runsaasti lakisääteisiä tehtäviä. THL:n tehtäviä määritellään yli 70 laissa. Tehtävien priorisoinnista käydään jatkuvasti neuvotteluja sosiaali- ja terveysministeriön kanssa.

– Minulla on se käsitys, että kriittisistä asioista ei ole luovuttu eikä lakia ole jouduttu suoranaisesti rikkomaan, mutta mahdollisuutemme tukea ja palvella päättäjiä ja terveydenhuollon ammattilaisia ovat heikommat kuin aikaisemmin, Eskola tiivistää.