Obama ja Castro kättelivät ja juttelivat lyhyesti Amerikan maiden kokouksessa

Entisten vihollismaiden päämiehet kättelivät toisiaan Panaman kokouksen aluksi, ja vaihtoivat muutaman sanan.

Ulkomaat
Kuuban presidentti Raúl Castro ja Yhdysvaltain presidentti Barack Obama tapaavat Amerikan maiden kokouksessa Panamassa.
Kuuban presidentti Raúl Castro ja Yhdysvaltain presidentti Barack Obama tapaavat Amerikan maiden kokouksessa Panamassa.Peruvian Presidency / EPA

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama ja Kuuban presidentti Raúl Castro tervehtivät toisiaan perjantaina alkaneessa Amerikan maiden kokouksessa.

Entiset viholliset kättelivät toisiaan useita kertoja Panaman kokouksen aluksi, ja näyttivät juttelevan luontevasti.

Valkoisen talon mukaan tapaaminen oli vapaamuotoinen, eikä mitään kovin painavaa sananvaihtoa käyty. Laajempaa keskustelua odotetaan lauantaina.

Presidentit kättelivät viimeksi Nelson Mandelan hautajaisissa vuonna 2013. Tämä on tiettävästi ainoita kertoja, jolloin maiden presidentit ovat keskustelleet vuosikymmeniin.

Kuuban presidentti Raúl Castro ja Yhdysvaltain presidentti Barack Obama Amerikan maiden maiden johtajien joukossa.
Kuuban presidentti Raúl Castro ja Yhdysvaltain presidentti Barack Obama amerikan maiden johtajien joukossa.Peruvian Presidency / EPA

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon ja Kuuban ulkoministeri Bruno Rodriguez seurasivat herrojen jutustelua.

Valtionpäämiesten tapaaminen on merkittävä askel Yhdysvaltojen ja Kuuban diplomaattisuhteiden palauttamisessa ja kauppasaarron poistamisessa.

Maat ovat olleet riidoissa yli viisikymmentä vuotta.

Presidentti Barack Obama on myös vihjannut, että Yhdysvallat saattaa poistaa Kuuban pian terrorismia tukevien maiden listalta.

Kuuba osallistuu Panamassa ensi kertaa Amerikan maiden kolmen vuoden välein pidettävään kokoukseen.

Guatemalan presidentin Otto Pérez Molinan (siirryt toiseen palveluun) mielestä kokous on historiallinen juuri Kuuban osallistumisen takia – mutta myös siksi, että Yhdysvaltain ja Venezuelan erimielisyydet ovat niin suuria. Huippukokous tarjoaa Molinan mielestä myös mahdollisuuden Obaman hallinnon ja Venezuelan vuoropuheluun.

– Amerikan maiden huippukokous on Panamalle jotain samaa kuin Ety-kokous Suomelle 1975 – piskuisen maan harvinainen tilaisuus loistaa hetken mantereen keskipisteenä, kertoo kokousta seuraava Ylen toimittaja Mika Mäkeläinen matkapäiväkirjassaan Panamásta.

Lähteet: AFP, AP, Reuters