1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

"Jotkut keräävät puutarhatonttuja, minä bongaan laivoja"

Mari Hirsikallio on bongannut elämänsä aikana tuhansia laivoja. Kuvaamisen ohessa hän on oppinut myös muun muassa kansainvälisistä lastivirroista.

City of St. Petersburg -alus Puolan Gdanskin satamassa. Kuva: Mari Hirsikallio

Kotkalainen opettaja Mari Hirsikallio on tarkkaillut veneitä ja laivoja lapsesta saakka. Varsinainen harrastus laivabongauksesta tuli kuitenkin vasta aikuisiällä järjestelmäkameran hankinnan yhteydessä. Virallisia bongauksia on kertynyt lähes tuhat.

– Ajattelin, että tuohan ei olisi hullumpi keräilykohde. Jotkut keräävät puutarhatonttuja, esimerkiksi äitini kerää joulupukkipatsaita. Minulla nämä kuvat pysyvät koneella eivätkä vie turhaan tilaa, sanoo Hirsikallio.

– Harrastuksen kautta olen oppinut paljon siitä, mitä reittejä laivat kulkevat ja millaista lastia ne kuljettavat. On ollut myös mielenkiintoista huomata, että suurin osa laivoista ajaa reittiliikennettä kuin bussit.

Suurimpia aluksia ei Suomessa nähdä

Kotkassa bongattavaa riitti varsinkin muutama vuosi sitten, kun Nord Stream-kaasuputken päällystysurakka toi Mussalon satamaan erikoisempia laivavieraita. Matkoilta Mari Hirsikalliolle parhaiten mieleen ovat jääneet jättimäiset tankkerit, joita Suomessa ei tulla edes näkemään.

Laivabongari Mari Hirsikallio tarkkailee Mussalon satamaan saapuvia aluksia. Kuva: Valtteri Kykkänen / Yle

Hirsikallio on koonnut bongaamistaan laivoista kuvia kotisivuilleen. Vastaavia sivustoja on hänen mukaansa maailmalla vain kourallinen. Paljon havaintoja on tietenkin merimiehillä, mutta he harvemmin pitävät tarkkaa kirjaa bongauksistaan. Toiveissa olisi nähdä vielä esimerkiksi islantilainen kalankäsittelyalus.

– Tuntuu ikävältä sanoa näin, mutta olisi mukavaa jos voisi kertoa bonganeensa jonkun kuuluisan laivan. Valitettavasti niistä tulee kuuluisia vain kun jotain ikävää sattuu. Joskus on tehnyt mieli mennä kuvaamaan täällä saarrettuja laivoja, mutta siitä on tullut sellainen kurja kaivelufiilis.