1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilu

Sisäsuunnistus on taitolaji – säntäillen eksyy

Pätevä maastosuunnistaja saattaa olla niin sanotusti pihalla, kun siirrytään suunnistamaan ulkoa sisälle. Sisäsuunnistuksessa rastit tulevat eteen paljon nopeammassa tahdissa, joten tärkeintä ovat kärsivällisyys ja tarkkuus. Hyvää fysiikkaa ei välttämättä vaadita.

Kuva: Heini Holopainen / Yle

Maastosuunnistuksessa kahdeksan kilometrin radalla kuluu aikaa ainakin toista tuntia. Suomalaisen hypermarketin tiloihin viritetyn sisäsuunnistusradan selvittää parhaimmillaan viidessätoista minuutissa.

Marketista on tehty tarkka suunnistuskartta, jossa on merkittynä hyllyt, ovet, ja kaikki oleelliset esteet. Kielletyt kulkusuunnat on merkattu estonauhoin. Rastilippu on maastorastia pienikokoisempi, 10-15-sentin korkuinen. Rastit leimataan elektroniseen emit-korttiin.

Marketin parin hehtaarin tila ei ole edes kokeneelle helppo, vakuuttaa Kim Biskop, innokas suunnistaja ja KPO:n toimitusjohtaja.

Marketissa suunnistettaessa rasteja on parikymmentä, mittakaava on haastava ja moni kulkureitti on tukittu nauhalla. Kuva: Heini Holopainen / Yle

– Mittakaava on aivan toisenlainen kuin ulkoilmassa. Se tuo haastetta. Sentti maastokartalla on noin sata metriä. Marketissa sentti on noin  4-8 metriä, joten kartanluku ja tilanteet etenevät huomattavan vauhdikkaasti. Se saattaa yllättää.

Keski-Pohjanmaalla Kokkolassa järjestetään jo kolmatta kertaa sisäsuunnistusta market-ympäristössä. Paikallisen osuuskaupan johto suhtautuu lajiin suopeasti, joten tiloja päätettiin kokeilla muutama vuosi sitten. Kokemukset olivat hyviä.

Marketissa sentti on noin  4-8 metriä, joten kartanluku ja tilanteet etenevät huomattavan vauhdikkaasti. Se saattaa yllättää.

Kim Biskop

– Jos ajattelee, että marketissa syntyisi ongelmia, kun siellä suunnistetaan, niin kannattaa muistaa mittakaava. Tavallisena perjantaina ja lauantaina kaupassa käy kymmeniä tuhansia ihmisiä ja suunnistusiltana satakunta. Ongelmia ei todellakaan ole, toteaa toimitusjohtaja.

Sisäsuunnistuksessa samaan aikaan radalla on muutama kymmenen suunnistajaa. Liikenne on ohjattu oikeanpuoleiseksi, ettei pienessä tilassa satu kolareita. Marketit lasi- ja vihannesosastot on rajattu alueen ulkopuolelle, jottei onnettomuuksia sattuisi. Lasit voisivat helähdellä tai lattialle pudonnut viinirypäle liukastuttaa suunnistajan.

Esa Saarela Kokkolan Suunnistajista paljastaa, että edellisvuonna homma ei häneltä mennyt ihan putkeen.

– Viime kerralla etenin suoraan seiskarastilta kympille ja jouduin palaamaan takaisin. Rastiviivat risteilevät sikin sokin ja jossain kohtaa eksyin sitten lukemaan väärää viivaa, hymähtää Saarela.

Kokkolan Suunnistajien Jarmo Kattilakoski tykkää itse suunnistaa maastossa. Hän yllättyi kuitenkin iloisesti sisäsuunnistuksen haasteellisuudesta.

– Kartanluku on yllättävän isossa osassa. Rastejakin on iso määrä, parikymmentä, joten haastetta on.