Näkökulma: Vaalitorilla saa vatsansa täyteen

Rotuaarin vaalitorilla ei lounasaikaan suotta kursailla. Vaalikojuista saa hakea jos toisenkin makkaran. Mieluisinta soppa-annosta odotellessa voi nauttia vaikka munkkikahvit ja keräillä taskut täyteen pientä hyötytavaraa.

makkarat
Oulun Rotuaarin vaalikylässä riitti lauantaina vilskettä.
Arto Veräjänkorva / Yle

Eläkeläisten parhaat viikot, huokaisee eräs Oulun Rouaarin vaalitorin vakiovierailija. Toinen kertoo tavanneensa juuri vanhan tuttavan, joka oli tervehtinyt vain huikkaamalla: Viisi!

– Oli siis syönyt peräkkäin viisi makkaraa, mies naurahtaa.

Lauantaina useista vaalikojuista jaetaan makkaraa, toisista keittoa, kahvia ja pikkupurtavaa – vaalimainoksia tietysti unohtamatta.

Annoksia ei lasketa

Kokoomuksen vaalikojusta vakuutetaan, että makkaraa saa hakea lisääkin, jos malttaa jonottaa uudestaan.

– Ei haittaa, vaikka kertoisi jo äänestäneensä, nauraa jakeluvuorossa oleva Helena Jaakkola.

Eläkeläiset Olavi Pekkala ja Kauko Torvinen odottelevat RKP:n kojulle luvassa olevaa keittoa. Tunnelma säilyy hyvänä, vaikka tulee tieto, että hernekeiton sijaan tulossa onkin lihakeittoa.

– Vaalien alla liikkuu kaikenlaisia lupauksia!

– Demareilla oli maukkaammat makkarat, miehet maiskauttavat.

Vaaliitori on myös rihkamatori

Vaalitorilta kerää helposti myös pikkutavaraa lähivuosien käyttötarpeisiin. On nenäliinoja, tulitikkuja, kyniä ja käsidesiä. Lapsille riittää erilaisia ilmapalloja. Värien lisäksi niistä voi opetella kirjaimia ja numeroita.

Ehdokkaat saavat tarjoilusta kiitollisilta äänestäjiltä myös vastalahjoja: avokätisesti hyviä vinkejä, miten maailmasta vaalien jälkeen saa mahdollisesti entistäkin paremman paikan.

Oulun Rotuaarin vaalitori on avoinna vaalipäivään asti kello 11-17