Obama ja Castro kättelivät – Obama lupasi, ettei Yhdysvallat enää sekaannu Latinalaisen Amerikan maiden asioihin

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama ja Kuuban presidentti Raúl Castro kättelivät ja juttelivat vapautuneesti hetken ennen Amerikan maiden huippukokousta Panamassa. Obama lupasi myöhemmin, että ajat, jolloin Yhdysvallat sekaantui Latinalaisen Amerikan maiden sisäisiin asioihin, ovat menneisyyttä.

Ulkomaat
Barack Obama ja Raul Castro kättelivät Panama Cityssä.
Barack Obama ja Raul Castro kättelivät Panama Cityssä.Presidencia Panama / AFP

Presidentti Barack Obama sanoi, että Yhdysvaltain sekaantumisen aika Latinalaisen Amerikan maiden asioihin on ohi. Obama osallistuu Panamassa Amerikan maiden huippukokoukseen, joka alkaa tänään lauantaina. Sekaantumisella Obama viittasi ilmeisesti Yhdysvaltojen useisiin sotilaallisiin väliintuloihin alueella. Esim. 1989 Yhdysvallat syöksi Panamassa vallasta sotilasdiktaattori Manuel Noriegan.

Lausuntonsa Obama esitti tilaisuudessa, jossa käsiteltiin kansalaisyhteiskunnan kehittämistä Amerikan maissa.

Obaman Panaman-vierailu on muutenkin alkanut sovinnollisissa merkeissä. Obama ja Kuuban presidentti Raúl Castro kättelivät toisiaan kokouksen alla ja juttelivat keskenään lyhyesti.

Yhdysvaltain ja Kuuban välit ovat olleet poikki vuodesta 1961. Nyt Karibian kommunistinen saarivaltio ja Yhdysvallat lämmittävät suhteitaan - Obama ja Castro ilmoittivat neljä kuukautta sitten, että tavoitteena on palauttaa normaalit diplomaattiset suhteet maiden välille. Suunnitelmissa on myös ajan mittaan purkaa Yhdysvaltain Kuubaan kohdistama kauppasaarto.

Kuuba pois terrorismin tukijoiden listalta?

Siitä lähtien maat ovat neuvotelleet suurlähetystöjen avaamisesta ja kauppasuhteiden palauttamisesta. Presidentti Obama on myös vihjannut, että Yhdysvallat saattaa pian poistaa Kuuban terrorismia tukevien maiden listalta.

Obama ja Castro kättelivät edellisen kerran Nelson Mandelan hautajaisissa 2013. Nyt Panamassa presidentit lopulta tapaavat kunnolla ja keskustelevat maiden suhteiden palauttamisesta. Tapaaminen järjestetään tänään lauantaina.

Esille otetaan myös erimielisyydet maiden välillä - esim. Yhdysvaltain johtaja aikoo varmasti puhua poliittisten vapauksien ja ihmisoikeuksien puutteista sosialistisessa Kuubassa. Obama totesi eilen, että vaikka Yhdysvaltain ja Kuuban suhteissa avataan uusi luku, maiden hallitusten välillä on myös merkittäviä mielipide-eroja.

Obama ja Castro osallistuivat eilen yhteiselle illlalliselle - presidentit eivät kuitenkaan keskustelleet tilaisuudessa, sillä he eivät istuneet vieretysten.

Yle raportoi Panamasta

Muut Latinalaisen Amerikan maiden johtajat ovat kiitelleet suojasäätä Yhdysvaltain ja Kuuban suhteissa. Jopa ärhäkkä Yhdysvaltain arvostelija, Venezuelan presidentti Nicolas Maduro on vaimentanut Yhdysvaltain vastaisen retoriiikkansa. Tosin hän osallistui Yhdysvaltain Panaman 1989 sotaretken uhrien muistotilaisuuteen. Hän lausui myös iskulauseen: "Ei enää koskaan Yhdysvaltain invaasioita Latinalaisessa Amerikassa".

Kuuba osallistuu nyt ensimmäistä kertaa Amerikan maiden kolmen vuoden välein pidettävään kokoukseen.

- Amerikan maiden huippukokous on Panamalle jotain samaa kuin Ety-kokous Suomelle 1975 - piskuisen maan harvinainen tilaisuus loistaa hetken mantereen keskipisteenä, kertoo kokousta seuraava Ylen ulkomaantoimittaja Mika Mäkeläinen matkapäiväkirjassaan Panamasta.

Lähteet: Reuters, AP, AFP