1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilu

Peruskikka ja kone ovat pöytälätkän vakiotermejä

Suomen pöytälätkämaajoukkue tavoittelee kultaa Pietarin MM-kisoissa. Yksi karsintaturnauksista pelattiin Naantalissa.

Pöytäjaakiekkopeli

Naantalin Kuparivuoren urheilutalolla kuuluu kolinaa, kun virallinen pöytälätkän MM-karsintaturnaus on käynnissä. Paikalla on noin 50 pöytälätkäharrastaajaa ja tavoitteena on pääsy Pietarin MM-kisoihin.

Turnauksen järjestäjänä toimi Turun Seudun Pöytäjääkiekko TSP.

Kisojen järjestäjä, kiekkoveteraani Janne Ollila muistelee, että oma harrastus alkoi sukulaisten kanssa pelatessa. Totista pelistä tuli vasta 15-vuotiaana Kiekkolehteä lukiessa.

– Kiekkolehdessä oli juttu, jossa kerrottiin, että suomalainen on voittanut MM-pronssia. Kyseessä oli ensimmäinen Ruotsin ulkopuolelle mennyt palkintosija. Silloin ei ollut kovin kattavaa nettiä, joten puhelinluettelosta selasin, kuka on tämä voittaja Janne Kokko.

Mestaruuksia ja jääkiekosta ammatti

Myöhemmin Ollila voitti tulokkaiden Suomen mestaruuden 2000 ja joukkuekultaa on tullut kolme kertaa. Lisäksi hän oli perustamassa pöytäjääkiekkoseuraa Raisioon ja on ollut aktiivina myöhemmin Turussa.

Itse varsinainenkaan jääkiekko ei ole unohtunut, sillä Ollilan vakityö on Mestiksessä pelaavan TUTO Hockeyn toimistossa. Mutta onko pöytäjääkiekko uskottava aikuisten harrastus?

– Jos itse uskoo harrastukseensa, niin tottakai se on, Ollila naurahtaa.

Maailmassa on parisenkymmentä maata, jossa peliä pelataan. Lajin huiput tulevat Ruotsista, Venäjältä, Baltian maista ja Suomesta.

– Lähdemme Pietariin hakemaan maailmanmestaruutta. Siitä lähdetään, Ollila kertoo kesäkuun tavoitteesta

Oheisen videon avulla voit tutustua muutamaan pöytäjääkiekon peruskikkaan. Lisäksi näet, kuka on Suomen tämän hetkinen huippupelaaja. Juttua on täsmennetty 12.4.: Kokko voitti pronssia, ei kultaa.