Jauhopeukaloiden kiekkohurma synnytti Lukko-piparin

Rauman Lapin Kodiksamin kyläläiset ovat jääkiekkohuumassaan kehittäneet Lukolle oman piparin. Resepti pohjautuu 1960-luvun satakuntalaiseen keittokirjaan.

Kotimaa
Lukon mallisia pipareita pellilä.
Kodiksamin kyläläiset

Rauman Lapin Kodiksamin kylässä tehdään kaikki voitava, jotta poika saadaan nyt kotikonnuille. Kylän jauhopeukalot ovat jääkiekkohuumassaan synnyttäneet innovaation, Lukko-piparin.

Pipari on kyläläisten mukaan makea, vahvistava ja uljas. Lukko-piparilla on paikalliset juuret. Sen ohje sovellettu 1960-lukuisesta satakuntalaisesta keittokirjasta. Resepti on helppo, jottei kenelläkään menee aikaa keittiön höyryissä, kun jäällä pelataan kuumaa kiekkoa. Resepti runsaalle 50:lle Lukko-piparille

2 isoa munaa

250 g sokeria

250 g voita

500g vehnäjauhoja, 1tl leivinjauhetta, 1tl vaniljasokeria ja hiven sahramia antamaan väriä, jos kaapista löytyy Lukon muodon leivonnaiseen saa houkuttelemalla paikallinen metallimies taivuttelemaan oikeanlaisen piparkakkumuotin, kuten Kodiksamissa tehtiin.
Jos metallimiestä ei tähän hätään löydy, jääkaappikylmä taikina muotoutuu hyvin käsissä. Myös koristelu tehdään omien
taitojen mukaan.

Paistetaan 200 asteessa vajaat 10 minuuttia.