1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Jemenissä vangittu kaksi Iranin upseeria - "todiste Iranin sekaantumisesta Jemenin sisällissotaan"

Jemenin presidenttiä kannattavat joukot sanovat ottaneensa kiinni kaksi Iranin vallankumouskaartin edustajaa. Iran kiistää jyrkästi olevansa mukana Jemenin sodassa, huthi-kapinallisten tukena.

Ulkomaat
Kansainvälinen Punainen risti on saanut lennätettyä perille toisen apulastin Jemeniin.
Kansainvälinen Punainen risti on saanut lennätettyä perille toisen apulastin Jemeniin 10. huhtikuuta.Yahya Arhab / EPA

Jemenin hallinnon puolella taistelevat paikalliset joukot sanovat vanginneensa kaksi iranilaista upseeria maan eteläosassa. Uutinen vahvistaa käsitystä, jonka mukaan Iran on sekaantunut Jemenin sisäisiin taisteluihin huthi-kapinallisia tukemalla. Paikalliset taistelijat sanovat upseereiden olevan Iranin vallankumouskaartin miehiä.

Iran on jyrkästi kiistänyt huthi-kapinallisten tukemisen. Kapinallisten eteneminen Jemenin taisteluissa sai Saudi-Arabian ja sen liittolaiset aloittamaan ilmaiskut Jemenissä. Saudi-Arabia sanoo pommittavansa huthien tukikohtia.

Saudi-Arabian ja sen liittolaismaiden ilmavoimat ovat jatkaneet eteläisessä Jemenissä raskaita ilmapommituksia. Jemenin hallintoa tukevat taistelijat ovat myös hyökänneet huthi-kapinallisten saattuetta vastaan eteläisen Adenin kaupungin pohjoispuolella. Iskussa kerrotaan viidentoista huthin kuolleen.

Kaikkiaan yli 600 kuollut taisteluissa

Lauantain taisteluissa arvioidaan yhteensä ainakin 25 ihmisen saaneen surmansa.

YK:n arvion mukaan kaikkiaan 600 ihmistä on kuollut ja 2200 haavoittuneet sen jälkeen, kun huthi-kapinalliset valtasivat pääkaupungin Sana´an viime syyskuussa. Sisällissota uhkaa suistaa Jemenin romahtaneeksi valtioksi. Kaksi alueellista suurvaltaa, sunnien johtama Saudi-Arabia ja shiialainen Iran, taistelevat vaikutusvallasta Jemenin alueella ja sekaantuvat sen sisällissotaan.

Iranin upseereiden pidätys eteläisessä Jemenissä on ensimmäinen vahva todiste Iranin osallisuudesta konfliktiin. Shiialaiset huthi-kapinalliset kiistävät Iranin tuen ja sanovat taistelunsa syyksi korruption ja paikallisen Al Qaidaan kuuluvan järjestön vastustamisen.

Toinen apulasti perille Adeniin

Kansainvälinen Punainen risti on saanut lennätettyä perille toisen apulastin Jemeniin. Taistelujen riivaamassa Etelä-Jemenissä on ollut huutava pula lääkkeistä ja sairaalatarpeista.

- Uudessa lastissa on avustustarvikkeita 35,6 tonnia, sanoo Punaisen ristin tiedottaja Marie Claire Feghali.

- Siitä 32 tonnia on lääkkeitä ja sairaalatarpeita. Loput on sähkögeneraattoreita, telttoja ja vedenpuhdistukseen tarkoitettuja välineitä.

Perjantaina alueelle saatiin apua 32 tonnia, lähettäjinä Punainen risti ja YK.

Saudi-Arabian ja sen liittolaismaiden pommitukset ovat jatkuneet Jemenissä kaksi viikkoa. YK:n Jemenin humanitaarinen koordinaattori Johannes Van Der Klaauw sanoi Genevessä, että alueelle tarvitaan heti humanitaarinen tulitauko. Hän sanoo, että alueelle saatu apu on täysi riittämätöntä.

"Tilanne jopa katastrofaalinen"

- Tilanne Adenissa äärimmäisen huolestuttava, jopa katastrofaalinen, Van Der Klaauw sanoi.

Saudi-Arabian raskaat ilmapommitukset ja katutaistelut ovat tehneet Adenista erittäin turvattoman kaupungin. Ruuan, veden ja sähkönjakelu ovat poikki suuressa osassa kaupunkia. Tieyhteydet ulkomaailmaan ovat katkenneet. Huthi-kapinalliset ja presidentti Abedrabbo Mansur Hadia tukevat joukot taistelevat kiivaasti myös Adenia ympäröivällä maaseudulla ja rannikkoalueella.

Presidentti Hadi on paennut taisteluja aiemmasta tukikohdastaan Adenista Saudi-Arabian pääkaupunkiin Riadiin.

Lue seuraavaksi