Obama: Kuuba-suhteiden palauttaminen on käännekohta koko maanosalle

Yhdysvaltain presidentin mukaan Yhdysvaltojen ja Kuuban suhteiden palauttaminen on historiallinen käännekohta koko maanosalle.

Ulkomaat
Amerikan maiden johtajien kokous.
Yhdysvaltain presidentti Barack Obama (kesk.) muiden Amerikan maiden johtajien kokouksessa 10. huhtikuuta Panamassa.Mauricio Duenas / EPA

Amerikan maiden johtajien kokouksessa Panamassa puhunut Yhdysvaltain presidentti Barack Obama sanoi, että Yhdysvaltojen ja Kuuban suhteiden palauttaminen on käännekohta koko maanosalle.

– Yhdysvaltojen Kuuba-politiikan muutos merkitsee käännekohtaa koko alueelle. Se, että presidentti Castro ja minä istumme täällä yhdessä on historiallista, Obama totesi.

– Yhdysvallat ei ole menneisyyden vankina. Me katsomme tulevaisuuteen, presidentti jatkoi.

Obama sanoi, että suhteiden palauttamisessa on tapahtunut edistystä, vaikka erimielisyyksiä edelleen on. Maiden odotetaan solmivan diplomaattisuhteet, mutta sitä ennen Yhdysvaltojen pitäisi poistaa Kuuba terrorismia tukevien maiden listalta.

Kuuban presidentti Raul Castro puolestaan kertoi puheenvuorossaan Kuuban olevan halukas vuoropuheluun Yhdysvaltojen kanssa. Castro kiitteli Obaman Kuuba-politiikkaa ja kehui tätä rehelliseksi mieheksi.

Obama arvioi Kuuba-suhteiden palauttamisen ja kauppasaarron purkamisen merkitsevän tulevaisuudessa muun muassa talousyhteistyötä ja köyhyyden vähenemistä Kuubassa.

Presidentin mukaan suhteiden palauttaminen voi tuoda investointeja, turvallisuusyhteistyötä ja henkilövaihtoa maiden välille. Yhdysvallat edellyttää Kuubalta muun muassa ihmisoikeustilanteen parantamista.

Obama ja Castro tapaavat myöhemmin lauantaina. Maiden johtajat eivät ole tavanneet yli 50 vuoteen.

Yhdysvallat ja Kuuba ilmoittivat joulukuussa alkavansa palauttaa suhteitaan.