1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Stubb: "Viisasten ryhmä" laatimaan Nato-selvitystä

Pääministeri Alexander Stubb käsittelee Nato-selvityksen tekemistä blogissaan. Stubb kirjoittaa, että hänen ehdottamassaan ryhmässä tulisi olla riippumattomia asiantuntijoita.

politiikka
Alexander Stubb.
Alexander Stubb.Markku Ulander / Lehtikuva

Pääministeri Alexander Stubb (kok.) ehdottaa, että Nato-selvitystä laatimaan asetettaisiin riippumattomista asiantuntijoista koostuva "viisasten ryhmä". Stubb katsoo, että ryhmässä tulisi olla asiantuntemusta ulko- ja turvallisuuspolitiikasta sekä puolustuspolitiikasta.

– Selvityksen pitäisi olla asiantunteva ja mahdollisimman objektiivinen työ, jonka tekijät ovat valmiita käsittelemään ja arvioimaan kriittisesti sekä Nato-jäsenyyttä puoltavia että sitä vastustavia argumentteja. Tekijöiden tulisi olla riippumattomia, asiantuntevia ja laajasti eri tahojen kunnioitusta nauttivia, hän kirjoittaa blogissaan (siirryt toiseen palveluun) lauantaina.

Stubbin mukaan selvityksen pitäisi käsitellä niitä selvitettäviä kysymyksiä, jotka liittyvät "Suomen mahdollisen Nato-jäsenyyden vaikutuksiin".

– Se ei saa olla vain keino pelata aikaa ja vältellä Nato-keskustelua, muttei myöskään oikotie Natoon vastoin enemmistön tahtoa.

Stubb kirjoittaa, ettei ryhmälle voitaisi luonnollisestikaan ulkoistaa esitystä Nato-jäsenyyden puolesta tai sitä vastaan.

– Mahdollisten poliittisten johtopäätösten aika olisi selvityksen valmistumisen jälkeen.

Lue seuraavaksi