Viranomainen: Obaman ja Castron keskustelut sujuivat ilman jännitteitä

Neuvotteluissa olivat virkamiehen mukaan olleet esillä maiden välisten diplomaattisuhteiden uudelleenavaaminen, Kuuban kauppasaarron purku ja Kuuban poisto terrorismia tukevien maiden listalta.

Ulkomaat
Raul Castro ja Barack Obama.
Kuuban presidentti Raul Castro ja Yhdysvaltain presidentti Barack Obama kättelemässä 10. huhtikuuta.AFP / Lehtikuva

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama ja Kuuban johtaja Raúl Castro keskustelivat Panama Cityssä lauantaina iltapäivällä paikallista aikaa noin tunnin ajan, kertoo keskusteluista tiedottanut yhdysvaltalaisviranomainen.

Kahdenkeskiset neuvottelut sujuivat viranomaisen mukaan ilman jännitteitä ja keskusteluissa kyettiin puntaroimaan asioita eri kanteilta.

- Johtajat olivat päättäneet, että vuonna 1961 katkenneiden diplomaattisuhteiden uudelleenavaamiseen tähtääviä toimia edistetään mahdollisimman nopeasti, jotta maiden väliset suurlähetystöt voitaisiin jälleen avata. Obama oli painottanut yhdysvaltalaisdiplomaattien liikkumavapauden tärkeyttä Kuubassa, viranomainen kertoi.

Obama oli myös viranomaisen mukaan myös kertonut lähipäivinä pohtivansa Kuuban poistoa Yhdysaltain ylläpitämän terrorismia tukevien maiden listalta.

Castro oli maininnut halunsa saada Yhdysvallat lopettamaan kauppasaartonsa mahdollisimman pikaiseasri. Obama on kehottanut kongressia toimimaan sen lopettamiseksi.

Virkamiehen mukaan neuvotteluissa oli edistytty nopeasti ja niiden uskottiin päättyvän suhteellisen nopeasti.

Lähteet: AFP