Obama: Käännekohta Kuuban ja USA:n suhteissa

USA:n ja Kuuban välinen kylmä sota on ohi, kertoi presidentti Barack Obama tiedotustilaisuudessa, jonka hän järjesti tavattuaan Kuuban johtajan Raúl Castron Panamassa. Obaman mukaan maiden johtajat eivät jaa näkemystä siitä, millä tavoin yhteiskunta on toimiva ja minkälaisia yksilönvapauksien tulisi olla, mutta siitä huolimatta mailla on yhteisiä etuja.

Ulkomaat
Kuuban presidentti Raúl Castro ja Yhdysvaltain presidentti Barack Obama Amerikan maiden maiden johtajien joukossa.
Kuuban presidentti Raúl Castro ja Yhdysvaltain presidentti Barack Obama amerikan maiden johtajien joukossa.Peruvian Presidency / EPA

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama ja Kuuban johtaja Raúl Castro keskustelivat Panama Cityssä lauantaina iltapäivällä paikallista aikaa noin tunnin ajan.

Presidentti Obama luonnehti keskustelujen jälkeen järjestetyssä tiedotustilaisuudessa tapaamista hedelmälliseksi ja mahdolliseksi käännekohdaksi maiden historiassa.

Obaman mukaan maiden välinen kylmä sota on ohi eikä Kuuba enää ole uhka Yhdysvalloille.

Obaman mukaan maiden johtajilla on kuitenkin hyvin erilainen näkemys siitä, millä tavoin yhteiskunta on hyvin toimiva. Presidentti sanoi tehneensä keskusteluissa selväksi, mitä mieltä hän on ihmisoikeusasioista ja sanan- ja lehdistönvapaudesta.

– Siitä huolimatta, että hallitustemme toimintatavoissa on eroja, voi meillä silti olla yhteisiä etuja, Obama sanoi.

Obama sanoi tiedotustilaisuudessa, ettei ole vielä tehnyt päätöstä siitä, poistetaanko Kuuba terrorismia tukevien maiden listalta.

Siitä lähtien kun maat ovat neuvotelleet suurlähetystöjen avaamisesta ja kauppasuhteiden palauttamisesta, presidentti Obama on kuitenkin vihjannut, että Yhdysvallat saattaa pian poistaa Kuuban terrorismia tukevien maiden listalta.

Obaman mukaan valtaosa amerikkalaisista on hänen harjoittamansa Kuuba-politiikan takana.

Maiden johtajat eivät ole tavanneet yli 50 vuoteen. Yhdysvallat ja Kuuba ilmoittivat joulukuussa alkavansa normalisoimaan suhteitaan.

Obama osallistuu Panamassa Amerikan maiden huippukokoukseen, joka alkoi lauantaina. Obaman Panaman-vierailu on muutenkin alkanut sovinnollisissa merkeissä. Obama ja Kuuban presidentti Raúl Castro kättelivät toisiaan kokouksen alla ja juttelivat keskenään lyhyesti.

Lähteet: Reuters, AFP