Paavi muistaa Armenian kansanmurhaa

Paavi Franciscus on osallistunut messuun, jossa muistetaan Ottomaanien valtakunnan vainoissa kuolleita armenialaisia. Messussa paavi puhui Armenian kansanmurhasta.

Ulkomaat
Paavi Fransiscus
Ettore Ferrari / EPA

Vatikaanissa paavi Franciscus on osallistunut jumalanpalvelukseen, jossa on muistettu sata vuotta sitten Ottomaanien valtakunnan taisteluissa kuolleita armenialaisia. Pietarinkirkossa toimitetussa messussa paavi kuvaili armenialaisten surmia 1900-luvun ensimmäiseksi kansanmurhaksi.

- Viime vuosisadalla ihmiskunta on kokenut kolme suurta ja ennennäkemätöntä tragediaa. Ensimmäistä niistä pidetään laajasti 1900-luvun ensimmäisenä kansanmurhana. Se kohdistui armenialaisiin, paavi sanoi messussa.

Paavi Franciscuksen käyttämä kansanmurha-ilmaus ei ole hänen omansa. Ilmauksella paavi Franciscus viittasi paavi Johannes Paavali II:n vuonna 2001 allekirjoittamaan lausuntoon.

Jo ennen messua suurin huomio oli kiinnittynyt paavin diplomaattisiin taitoihin. Paavin on toivottu kuvailevan Armenian tapahtumia kansanmurhana. Paavin käyttämä ilmaus todennäköisesti viilentää Turkin ja Vatikaanin suhteita.

Armenia ja Turkki ovat taistelleen tapahtumien määrittelystä jo vuosia. Armenian mukaan kyseessä on kansanmurha, minkä Turkki on jyrkästi kieltänyt. Armenian mukaan noin 1,5 miljoonaa armenialaista tapettiin vuosina 1915–1916, kun Ottomaanien valtakunta hajosi.

Valtakunnan raunioista muodostettu nykyinen Turkki on kieltänyt armenialaisten kansanmurhan. Turkin mukaan noin 300 000–500 000 armenialaista ja yhtä monta turkkilaista kuoli sisäisissä levottomuuksissa, kun armenialaiset nousivat Ottomaanien valtakuntaa vastaan.

Viime vuonna Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdogan esitti pahoittelunsa levottomuuksissa kuolleiden armenialaisten jälkeläisille. Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun Turkki virallisesti pahoitteli tapahtumaa. Erdogan ei kuitenkaan puhunut kansanmurhasta.

Monet ulkomaalaiset tutkijat pitävät Armenian sadan vuoden takaisia tapahtumia kansanmurhana, ja useat maat ovat virallisesti puhuneet Armenian kansanmurhasta - Turkin suureksi harmistukseksi.

Vatikaani on puolustanut armenialaisia. Vuonna 1915 paavi Benedictus XV lähetti Ottomaanien sultaanille Muhammed V:lle kaksi kirjettä, joissa paavi pyysi sulttaania estämään armenialaisten surmaamisen. Sulttaani Muhammed ei koskaan vastannut Benedictuksen vetoomuksiin.

Lähteet: AFP, AP