1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Oikeus tulla unohdetuksi laajenee – Googlelle pian poistomääräyksiä Suomesta?

Uusi tietosuoja-asetus etenee EU:ssa ripeästi. Ihmisten oikeudet tulla unohdetuksi erilaisissa rekistereissä laajenevat. Tietosuojavaltuutettu tekee lähiaikoina ensimmäisiä ratkaisuja siitä, velvoitetaanko Google poistamaan suomalaisia koskevia hakutuloksia riitaisissa tapauksissa.

Kuva: Philippe Huguen / AFP

EU-komission tutkimuksen mukaan vain kaksi sadasta osaa tietosuojaan liittyvän lainsäädännön hyvin. Suomalaisilla on jo nyt oikeus tarkistaa rekisteritietojaan ja poistaa niitä. Jatkossa tietosuoja tiukkenee uuden asetuksen myötä kaikissa EU-maissa. Tieto ei ole tavoittanut suomalaisia.

Tämän todistaa pieni kysely Helsingin keskustassa. 

– Ei ole harmainta aavistusta, sanoo Pertti Tekari, kun hän miettii missä kaikissa rekistereissä hänen tietojaan voisi olla.

– Ne voi olla vaikka mitä, kun netissä kerätään kaiken maailman tietoja ihmisistä, kuluttajatutkimuksia ja muita. Aina menet johonkin rekisteriin sitten.

Tekari sanoo, että hän ei ole kuullut oikeudesta poistaa tietojaan rekistereistä. Tieto ei ole tullut Sara Ollikaisenkaan korviin.

Ne voi olla vaikka mitä, kun netissä kerätään kaiken maailman tietoja ihmisistä.

Pertti Tekari

– En, kun en edes tiennyt, että olen jossain rekisterissä, hämmästelee Sara.

– Varmasti pitäisi tietää missä rekistereissä olen, miettii Iina Sohlo. Myös hänelle oikeus poistaa omia tietojaan rekistereistä on uutta. 

Poisto-ohjelmat puuttuvat

Asiat eivät ole aina hanskassa rekistereiden pitäjilläkään. Viranomaisille viime vuoden lopulla tehdyn kyselyn perusteella puolet vastanneista ei ole hävittänyt lainkaan tietoja järjestelmistään. Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarniota tilanne harmittaa.

– Valitettavan usein tietojärjestelmiin investoidaan miljoonia ilman, että huomataan sinne esimerkisi tällaisia poisto- ja puhdistusajo-ominaisuuksia edes ottaa.

Rekistereistä on aina poistettava virheelliset ja vanhentuneet tiedot. Henkilörekisteri on hävitettävä, ellei tallennettuja tietoja ole erikseen määrätty säilytettäväksi tai rekisteriä siirretä arkistoon.

Esimerkiksi potilastietoja, sosiaalihuollon asiakkaita ja vankeja koskevia tietoja arkistoidaan ja niitä voidaan käyttää tutkimustarkoituksiin. Yksittäisen ihmisen tiedot ovat osa suurta tietomassaa, eivätkä tutkijat pääse niitä urkkimaan.

Eurooppalaisille samat oikeudet kadota

Tietosuojan tiukkenemisella Euroopassa on merkittäviä EU-rajojen ulkopuolellekin yltäviä vaikutuksia.

Noudatat täällä Euroopassa eurooppalaisia sääntöjä.

Reijo Aarnio

– Uudistuksen yksi ideahan onkin se, että eurooppalainen erinomainen säännöstö  laitetaan velvoittamaan kaikkia, myös kolmansien maiden toimijoita, korostaa Reijo Aarnio.

– Jos tulet eurooppalaisille markkinoille, olitpa sosiaalisen median toimija, hakukonetoimija tai mikä tahansa toimija, noudatat täällä Euroopassa eurooppalaisia sääntöjä. Eurooppalaisilla on oikeus päästä rekistereistä eroon silloin, kun ei ole enää asiallista syytä käsitellä heitä siellä.

Esimakua muutoksista saatiin jo viime vuonna, kun Euroopan unionin tuomioistuin vahvisti ihmisille oikeuden tulla unohdetuksi internetin hakutuloksissa. Google ja muut hakukoneet joutuvat poistamaan hakutuloksia, jotka ohjaavat vanhentuneeseen tai epäolennaiseen tietoon.

Poliitikkoja ei kohdella silkkihansikkain

Tietosuojavaltuutetun pöydällä on puolensataa tapausta, joissa pyyntöön ei ole suostuttu. Tietosuojavaltuutettu tekee lähiaikoina ensimmäiset ratkaisut siitä, mitä hakutuloksia hän mahdollisesti määrää poistettavaksi.

– Ihan kohta ruvetaan ensimmäisiä varsinaisia päätöksiä tekemään, sanoo Reijo Aarnio.

Jos meinaat olla mukana politiikassa, niin silloin se kysymys ehkä ratkaistaan eri tavalla.

Reijo Aarnio

Aarnio muistuttaa, että vaatimuksen tietojen poistosta pitää perustua johonkin hyväksyttävään syyhyn. Netistä halutaan useimmiten poistaa hakutulokset nuorena tai yritystoiminnassa tehdyistä töppäyksistä. Ihmiset haluavat, että heidän maineensa puhdistetaan. Päätöksiin vaikuttaa ihmisen rooli ja asema yhteiskunnassa.

– Jos meinaat olla mukana politiikassa, niin silloin ehkä se kysymys ratkaistaan eri tavalla.

– Julkisessa toiminnassa mukana olevat ihmiset voivat vaatia, mutta heidän heidän hakemuksiaan ei käsitellä ehkä yhtä silkkihansikkain kuin tavallisen ihmisen, korostaa Aarnio.