Haglund: Venäjän painostusoperaatiolle ei pidä alistua

Puolustusministeri Carl Haglundin mukaan pohjoismaista puolustusyhteistyötä on tiivistetty jo vuosien ajan.

politiikka
Carl Haglund
Yle

Puolustusministeri Carl Haglundin (r.) mukaan ulkomainen taho ei saa määritellä pohjoismaisen puolustusyhteistyön luonnetta. – Mittausten mukaan yli 90 prosenttia kansastamme haluaa lisätä pohjoismaista yhteistyötä. Meidän ei pidä alistua Venäjän painostusoperaatiolle eikä suostua siihen, että ulkomainen taho määrittelee pohjoismaisen puolustusyhteistyön luonnetta, hän kommentoi Ylelle sähköpostitse avustajansa välityksellä.

Venäjän ulkoministeriö julkaisi sunnuntaina kannanoton, jonka mukaan Suomen ja Ruotsin siirtyminen kohti Nato-yhteyttä aiheuttaa huolestumista. Ministeriö viittaa nettisivuillaan julkaisemassaan kannanotossa pohjoismaisten puolustusministerien tällä viikolla antamaan lausuntoon.

Haglund toteaa kommentissaan, että pohjoismaista puolustusyhteistyötä on tiivistetty jo vuosien ajan.

– Suomen ollessa pohjoismaisen puolustusyhteistyön NORDEFCO:n puheenjohtajamaa vuonna 2013 valmistui Suomen aloitteesta pohjoismaisen puolustusyhteistyön tulevaisuuden visio, jonka pohjalta yhteistyö nyt tiivistyy ja konkretisoituu. Tämä johdonmukainen kehitys on saanut alkunsa vuosia ennen Ukrainan sotaa. Yhteistyötä on siis vuosia tiivistetty Pohjoismaiden omien tarpeiden pohjalta tavoitteena lisätä vakautta Pohjolassa.

Haglundin mukaan kulunut vuosi on kuitenkin osoittanut, että uskottavan puolustuksen ylläpitäminen on tärkeää ja että Pohjoismaiden on hyvä pitää yhtä.