Helsinki voisi tienata miljoonia ulkomaisten elokuvien kuvauspaikkana

Tähän mennessä ulkomaiset tuotantoyhtiöt eivät ole kiinnostuneet Helsingistä lähinnä kustannussyistä. Jos valtio maksaisi osan kuvauskuluista, elokuvantekijöitä saataisiin houkuteltua enemmän Suomeen.

Kotimaa
Tour boat in Helsinki south harbour
Jyki Lyytikkä / Yle

Helsinki ei kiinnosta kuvauspaikkana ulkomaisia tuotantoyhtiöitä, kertoo Helsingin elokuvakomission johtaja Timoteus Tuovinen. Helsingin elokuvakomissio markkinoi kaupunkia ulkomailla elokuvien kuvauspaikkana. Lobbauksesta huolimatta elokuvayhtiöt ovat hakeneet kuvauspaikkansa muualta. Syy on yksinkertainen: raha.

– Tuorein esimerkki tapahtui viime keväänä, kun erästä elokuvaa kuvattiin sekä Tallinnassa että Helsingissä. Suurin osa siitä kuvattiin lopulta Tallinnassa, koska se oli kannattavampaa. Helsingillä on hyvä maine kuvauspaikkana, mutta elokuvayhtiöt tietävät, että tuotantokustannukset ovat täällä korkeat, Tuovinen huokaa.

Tuovinen pelkää, että kohta myös kotimainen elokuvatuotanto siirtyy maihin, joissa tekijöitä tuetaan taloudellisesti.

– Esimerkiksi Hollywood-elokuva _Big Game, _jossa näytteliSamuel L. Jackson, kuvattiin Saksassa koska maa käyttää tukisysteemiä. Elokuvan tapahtumat kuitenkin sijoittuvat Suomen Lappiin!

Tuovisen mukaan ongelma ratkeaisi, jos valtio tarjoaisi kannustimia ulkomaisille tuotantoyhtiöille. Käytännössä tämä tarkoittaisi sitä, että hallitus tukee ulkomaisen elokuvan tuotantoa maksamalla takaisin osan kuvauskustannuksista.

Rahaa ei jää kuvauspaikkakunnalle ilman tukea

Elokuva- ja televisioalan vientiorganisaation Favexin johtaja Johanna Karppinen kertoo, että jos tuen määrä olisi 20 prosenttia, matematiikka näyttäisi seuraavalta:

– Jos tuotantoyhtiö käyttää Helsingissä 100 euroa, he saisivat menoistaan takaisin 20 euroa. Meille jäisi vielä 80 euroa. Todennäköisyys sille, että tämä raha päätyisi Helsinkiin ilman tukia on melko nolla, Karppinen sanoo.

Summat voivat kasvaa lopulta suuriksi, koska ulkomaisilla elokuvilla on useiden miljoonien eurojen budjetti.

Ennen siirtymistään Favexiin Karppinen työskenteli Lapin elokuvakomissiossa Rovaniemellä. Karppinen huomauttaa, että elokuvien tekeminen on paljon muutakin kuin paikallisten puuseppien ja kameramiesten työllistämistä.

– Elokuvan tekeminen on ihmisten kuljettamista paikasta toiseen, ja heille on oltava ruoka ja majoitus sekä päivärahat pitää maksaa. Ja hyvin usein rahaa menee myös sinne hotellin aulabaariinkin.

Matkakohde valitaan usein elokuvan perusteella

Taloudellisten etujen lisäksi ulkomaisen elokuvan tuotannosta voi olla kuvausmaalle kauaskantoisempiakin vaikutuksia. Karppinen ottaa esimerkiksi Islannin, jossa kuvattiin vuonna 2012 Tom Cruisen tähdittämä tieteisseikkailu Oblivion.

– Hollywood on nyt tietoinen Islannista. Lisäksi maan oma elokuvatuotanto on vilkastunut ja kehittynyt, Karppinen tietää.

Myös elokuvan ja turismin välillä on Karppisen mukaan positiivinen korrelaatio.

– Tutkimusten mukaan yli 40 miljoonaa ihmistä valitsee matkakohteensa elokuvan perusteella.