1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Sudanissa vaalit, joiden lopputulos lienee jo selvillä

Presidentti Omar al-Bashir hakee jatkokautta jo 25 vuotta jatkuneelle hallinnolleen Sudanissa. Oppositio boikotoi vaaleja ja maan tiedotusvälineet kannattavat nykyisiä hallitsijoita. Vaalien lopputulosta pidetään jo ennakolta selvänä.

Pohjoisafrikkalaisessa Sudanissa alkaa tänään kolmipäiväinen äänestys, jossa kansalaiset valitsevat maalle seuraavan presidentin, parlamentin ja aluehallinnon johtajat.

Presidentti Omar al-Bashirin jatkokautta pidetään varmana. Tärkeimmät oppositiopuolueet boikotoivat vaaleja ja maan tiedotusvälineet ovat tiukasti presidentin puolueen, Sudanin kansalliskongressin hallussa.

Al-Bashirilla on kuitenkin 15 vastaehdokasta. Heitä pidetään tuntemattomina ja politiikassa uusina tulokkaina. On kuitenkin teorassa mahdollista, että valinta menee toiselle kierrokselle.

Al-Bashir on hallinnut Sudania tiukoin ottein jo 25 vuotta. Hän nousi valtaan islamistien ja armeijan tukemassa vallankaappauksessa vuonna 1989. Häntä syytetään Kansainvälisessä rikostuomioistuimessa sotarikoksista, rikoksista ihmisyyttä vastaan ja kansanmurhasta.

Kyseessä ovat Sudanin ensimmäiset yleiset vaalit sen jälkeen, kun Etelä-Sudan irtautui emämaasta. Etelä-Sudanin lähdön seurauksena Sudan menetti suuren osan tuloistaan, kun lähes kaikki öljykentät jäivät Etelä-Sudanin puolelle. Talouden korjaaminen onkin tärkeimpiä vaaliteemoja.

Sudanin nykyinenkin alue on konfliktien repimä. Maan länsiosassa, Darfurissa, sisällissota on jatkunut jo yli vuosikymmenen. Myös Etelä-Kordofanin ja Sinisen Niilin alueilla on levotonta. Konfliktialueilla vaaleja ei kyetä toteuttamaan.

Oppositio boikotoi vaaleja, koska sen mielestä demokraattiset edellytykset eivät toteudu. Oppositio vaatii maan johtoa toteuttamaan lehdistönvapauden ja sallimaan opposition vapaan toiminnan. Poliittiset vangit tulisi vapauttaa.

Vaaleissa on 13 miljoonaa äänioikeutettua ja vaalitulos on määrä ilmoittaa 27. huhtikuuta.

Vaaleja valvomassa on useiden kansainvälisten järjestöjen edustajia.