Edes rynnäkkökiväärit eivät pelottaneet seitsemänkymppistä reissaajaa – "Kanariansaaret on vaarallisin paikka"

Lähes kaiken nähnyt seitsemänkymppinen maailmanmatkaaja Jorma Karhumaa on kiertänyt yhtä lukuun ottamatta kaikki maailman maat, vaikka hän ei puhu edes englantia. Mieleisiksi kohteikseen hän nostaa muun muassa Bhutanin ja Pohjois-Korean.

ilmiöt
Jorma Karhumaa ja reppu, joka on kulkenut ympäri maailmaa miehen matkoilla.
Jorma KarhumaaAnna Leppävuori / Yle

Maailmanmatkaaja Jorma Karhumaan, 70, lempimaa on Jemen. Rynnäkkökivääreistä huolimatta.

– Kun pääkaupungista lähetttiin, piti kuitata rynnäkkökivääri mukaan. Kaikilla piti olla rynnäkkökiväärit, että ei erotu porukasta. Kun mentiin hotelliin, jätettiin rynnäkkökiväärit naulaan, Karhumaa kertoilee.

Karhumaa on vieraillut yhtä lukuun ottamatta kaikissa maailman maissa. Hän sanoo, että esimerkiksi Bhutan oli upea kohde, ja Pohjois-Korea oli siisti ja ihmiset siellä kohteliaampia kuin missään muualla.

Vaarallisin kohde on ollut Kanariansaaret.

– Kanariansaaret on vaarallisin paikka, missä olen ollut. Ensimmäisessä lasissa oli jo tyrmäystippa ja ryöstettiin. Sitten tein rikosilmoituksen ja menin majapaikkaan taksilla. Jäin kadun toiselle puolelle. Kävelin kadun yli, ja neljä jätkää ryöstivät. Nostivat ilmaan ja veivät kaiken mukanaan. Seuraavana aamuna menin matkatoimistoon, että enkö pääse Afrikkaan turvaan.

Ilman englantia pärjää

Karhumaa sanoo, että suomalaisena saa olla turvassa, vaikka Suomi tunnetaankin maailmalla. Sen sijaan ruotsalaisena tai tanskalaisena pitäisi pelätä, viimeistään pilakuvakohujen takia. Hän sanookin aina tiukan paikan tullen selvittävänsä, että ei todellakaan ole Ruotsista.

Seuraavana aamuna menin matkatoimistoon, että enkö pääse Afrikkaan turvaan.

maailmanmatkaaja Jorma Karhumaa

Karhumaa on pärjännyt hyvin maailmalla, vaikka hänen englannin opiskelunsa rajoittuvat yhteen tuntiin. Hän sanoo ymmärtävänsä sitä nykyään jotenkuten.

Karhumaa huomauttaa, että monessa paikassa englannilla ei paljoa tee. Sen sijaan paljon hyötyä on ollut mandariinikiinasta, jota yksi usein matkaseurana olevista tuttavista puhuu. Karhumaa sanoo, että kiinalaisia nimittäin on lähes kaikkialla.

Ei kertaakaan Norwegianin tai SASin kyydissä

Matkustuskärpänen iski kolmannen ulkomaanreissun jälkeen 1970-luvun alussa.

– Ymmärsin mennä Afrikkaan: Sierra Leoneen, Gambiaan ja Senegaliin. Silloin avautui, että on maailmassa sellaisia paikkoja, joita kannattaa kiertää.

Vieläkään hän ei ole kertaakaan ollut Norwegianin tai SAS-yhtiön siivillä. Eniten kilometrejä on kuulemma taittunut afrikkalaisilla lentoyhtiöillä. Ne ovatkin kuulemma parempia, niissä kun on monesti kokitkin mukana.

Matkaan on mahtunut myös suunnitelmien muutoksia. Karhumaa kertoo, että vuonna 1989 neuvostoliittolainen lentoyhtiö lensikin yllättäen Abu Dhabiin, kun herrojen piti päästä ostoksille. Sieltä mentiin Moskovaan. Alkuperäinen kohde olisi ollut Taškent Uzbekistanissa.

Urat Puolustusvoimilla ja portsarina

Lokakuussa Karhumaa aikoo saavuttaa viimeisen jäljellä olevan maan. Se on Laos.

Olen pystynyt liikkumaan perillä, kun ei ole tarvinnut jäädä rannalle makaamaan.

Jorma Karhumaa

– Ihan virallisesti matkatoimiston matkalla. Joskus pitää olla helppoa.

Aiemmissa kohteissa majapaikaksi on usein kelvannut telttakin. Viiden tähden hotelleista hän ei välitä, niissä on kuulemma hirveät ilmastoinnitkin.

Matkalla hän ei kuitenkaan ole vain bongannut raja-asemia.

– Olen pystynyt liikkumaan perillä, kun ei ole tarvinnut jäädä rannalle makaamaan. On voinut kansallispuistoja kiertää.

Moni tuntee Karhumaan myös siitä, että hän on tehnyt työuransa Puolustusvoimissa ja sen lisäksi tehnyt vahtimestarin töitä Rattorilupilla ja 45 Specialissa vuoteen 2007 saakka.