1. yle.fi
  2. Uutiset

Pienpuolueet moittivat puoluetukijärjestelmää – "Ei voida puhua reiluista vaaleista"

Eduskuntaan pyrkiviä pienpuolueita yhdistää nykyisen puoluetuen vastainen kritiikki. Puolueet esittivät omat vaihtoehtonsa Ylen aamu-tv:n tentissä.

Kotimaan uutiset
Pienpuolueet Aamu-TV:ssä.
Puoluepäivänä vaalitentissä Köyhien asialla -puolueen Terttu Savola, Itsenäisyyspuolueen Antti Pesonen sekä Suomen työväenpuolueen listoilla sitoutumattomana oleva Pekka Tiainen.

Ylessä vietetään tänään pienpuolueiden päivää. Aamu-tv:n tentissä puolueiden edustajat kritisoivat suorasanaisesti nykyistä puoluetukijärjestelmää. Tukea saavat nykyään vain puolueet, joilla on kansanedustajia. Pienpuolueista Köyhien asialla, Muutos 2011 ja Kommunistinen työväenpuolue lakkauttaisivat puoluetuen kokonaan.

– Monet kansalaiset ihmettelevät vieläkin miksi meidän puolueemme on niin köyhä ja muut niin rikkaita. Olen sanonut, että rahat otetaan kansalaisten verorahoista asiasta kysymättä, Köyhien asialla -puolueen puheenjohtaja Terttu Savola sanoo.

– Emme hyväksy missään tapauksessa puoluetukijärjestelmää. Kaikki pois, Kommunistisen työväenpuolueen pääsihteeri Rauno Lintunen linjaa.

– Se on ensimmäinen leikkauskohde. Jos tukea jaetaan, niin siinä tapauksessa kaikille 5 000 ääntä saaneille puolueille pitäisi antaa jotain, Muutos 2011 -puolueen puheenjohtaja Jari Leino sanoo.

Piraattipuolueen mukaan puoluetuen lakkauttaminen suosisi kuitenkin hyväosaisia.

– Jos puoluetukea ei ole, niin sen jälkeen asioista päättävät ainoastaan rikkaat ja varakkaat. Puoluetukea pitäisi jakaa kaikille rekisteröityineille puolueille, jotka ovat saaneet viimeisimmissä eduskuntavaaleissa yli 5 000 ääntä, Piraattipuolueen puheenjohtaja Tapani Karvinen sanoo.

Piraattipuolue sai viime eduskuntavaaleissa yli 15 000 ääntä, mutta pienpuolueista suurin osa sai vähemmän kuin 5 000 ääntä.

Nykyjärjestelmässä puoluetukea jaetaan eduskuntavaaleissa saatujen kansanedustajapaikkojen lukumäärän perusteella. Viime vuonna puoluetukea maksettiin yhteensä 34 miljoonaa euroa.

– Puoluetukea pitäisi jakaa niin, että vaalien yhteydessä kaikkien pitäisi saada tukea tasapuolisesti, Suomen työväenpuolueen sitoutumaton ehdokas Pekka Tiainen sanoo.

Samoilla linjoilla on Itsenäisyyspuolue.

– Kyllähän se on aika kohtuuton tilanne, että jotkut saavat kymmenien miljoonien eurojen puoluetukea ja sen lisäksi lähes kaiken ilmaisen julkisuuden. Meillä ei voi puhua reiluista ja vapaista vaaleista. Yksi mahdollisuus olisi, että puoluetukea jaettaisiin ääniosuuksien mukaan, Itsenäisyyspuolueen puheenjohtaja Antti Pesonen ehdottaa.

Eduskuntaan pyrkivästä seitsemästä pienpuolueesta yksikään ei saanut edellisässä eduskuntavaaleissa ehdokasta läpi. Puolueiden ääniosuudet vaihtelivat noin 0,05:n ja 0,50:n prosentin välillä.

– Onhan se hurjan räikeä epäkohta, että eduskunnan ulkopuolelle jäävät puolueet jäävät ilman rahoitusta. Me tarvitsemme tulevissa vaaleissa yleistä rahoitusta kaikille puolueille. Toiset käy stadioneilla juoksemassa ja toiset pururadoilla. Se ei oikein sovi demokratiaan, Suomen kommunistisen puolueen puheenjohtaja Juha-Pekka Väisänen sanoo.

Lue seuraavaksi