Hyppää sisältöön

Pienpuolueilla pitkä matka Keski-Suomesta Arkadianmäelle

Jos mielenkiinto kohdistuu eduskunnan ulkopuolisiin ryhmiin, Keski-Suomessa äänestäjä voi valita kuudesta eri puolueesta ja kahdesta valitsijayhdistyksestä. Tähän saakka kiinnostus on ollut vaatimatonta.

Eduskuntatalo kuvattuna ulkoa.
Ylen puoluepäivän alueelliseen osuuteen Radio Keski-Suomessa osallistui maanantaina viisi ehdokasta: valitsijayhdistyksensä Risto Hintikka Äänekoskelta, Itsenäisyyspuolueen Anja Koivistoinen, Muutos 2011:n Mikko Merikivi, Piraattipuolueen Jonna Purojärvi ja SKP:n Riitta Tynjä, kaikki Jyväskylästä. Toimittajina Virpi Kotilainen ja Antti Seppälä.

Neljän vuoden takaisen vaalituloksen perusteella pienpuolueet saavat tehdä hartiavoimin töitä, jotta niille aukenisi paikka eduskunnasta. Keski-Suomessa pienistä puolueista parhaaseen tulokseen ylsi vuonna 2011 Piraattipuolue 0,8 prosentin kannatuslukemilla. Suosio pitäisi kymmenkertaistaa, jotta se riittäisi yhteen kansanedustajanpaikkaan vaalipiiristä.

Ylen puoluepäivän alueelliseen osuuteen Radio Keski-Suomessa osallistui maanantaina viisi ehdokasta: valitsijayhdistyksensä Risto Hintikka Äänekoskelta, Itsenäisyyspuolueen Anja Koivistoinen, Muutos 2011:n Mikko Merikivi, Piraattipuolueen Jonna Purojärvi ja SKP:n Riitta Tynjä, kaikki Jyväskylästä.

Pienistä puolueista eniten ehdokkaita Keski-Suomesta on tällä kertaa asettanut SKP: 9 jyväskyläläistä ehdokasta. Piraattipuolueella on 8 ehdokasta, hekin kaikki Jyväskylästä.

Itsenäisyyspuolue kampanjoi vaalipiirissä kuuden ehdokkaan voimin. Muutos 2011 on asettanut kaksi ehdokasta. 

Näihin vaaleihin osallistuu Keski-Suomesta kaksi valitsijayhdistystä: Risto Hintikan lisäksi yhdistyksen turvin kampanjoi laukaalainen Tero Poikolainen, joka ei osallistunut puoluepäivän haastatteluun.

STP:n ehdokas on Matti Wahrman Lapinjärveltä, KTP:n Pentti Virtanen Mäntsälästä. Kumpikaan ei ehtinyt puoluepäivän haastatteluun. Miehet olivat ehdolla myös 4 vuotta sitten, ja kumpikin sai reilut 30 ääntä.

Piraattien toinen yritys

Suomen Piraattipuolue perustettiin seitsemän vuotta sitten ruotsalaisten esimerkin innostamana. Tietoyhteiskuntapuolueeksi julistautunut puolue on saanut jalansijaa erityisesti yliopistopaikkakunnilla.

Koko maassa piraattien kannatus oli viimeksi puolen prosentin luokkaa, Keski-Suomessa siis 0,8 prosenttia. Tällä kertaa ääniä keräämässä on kolme ehdokasta vähemmän kuin viimeksi.

Suurin osa piraattien täkäläisistä ehdokkaista on nuorehkoja akateemisesti koulutettuja miehiä. Sitoutumattomana listalla on Petri Hirvimäki, joka puhuu perustamansa E-liike.netin nimissä "puoluediktatuuria" vastaan.

Keski-Suomen 8 ehdokkaasta vain yksi on nainen. Hän on myös puolueen tiedottaja, Jonna Purojärvi.

- Meillä on taustajoukoissa paljon naisia, joten ei tämä ihan niin miesvaltainen puolue ole kuin miltä näyttää, Purojärvi puolustaa.

Hajanaisuutta ja kansanäänestyksiä

Pirstaloituneen äärivasemmiston suurin pieni puolue on SKP. Viime vaaleissa kannatus oli Keski-Suomessa puolen prosentin luokkaa.

Pitkän linjan poliitikko Riitta Tynjä murehtii sitä, että vasemmisto ei ole yhtenäinen.

- Se on surullinen asia, ettei voida olla yhdessä. Oikeisto jyllää niin kauan kuin vasemmisto on hajallaan, Tynjä sanoo.

Muutos 2011 sai edellisvaaleissa Keski-Suomesta 0,2 prosentin kannatuksen. Nyt ehdokkaita on kaksi.

Mikko Merikivi haluaa edistää suoraa kansalaisvaikuttamista ja saada sitovat kansanäänestykset suomalaiseen politiikkaan.

- Vaaleissa tyypillisesti valitaan parhaat valehtelijat, ja suljettujen ovien takana tehdään kansan tahdon vastaisia päätöksiä, Merikivi arvostelee nykymenoa.

Työtä ja vanhusten asiaa

Itsenäisyyspuolueen kannatus oli neljä vuotta sitten vain 0,1 prosenttia. Sittemmin lakkautettu Senioripuolue sai 0,3 prosentin kannatuksen. Ennen lakkautusta seniorit toimivat jonkin aikaa Itsenäisyyspuolueen alaisena yhdistyksenä.

Lakkautetun Senioripuolueen entinen puheenjohtaja Anja Koivistoinen on "ehdokas vasten tahtoaan". Koivistoinen ei olisi halunnut enää jatkaa Itsenäisyyspuolueessa, mutta pyydettäessä hän päätti vielä kerran lähteä eläkeläisten asialle.

Äänekoskelainen Risto Hintikka on ollut mukana sekä keskustan että kristillisdemokraattien riveissä. Hintikka on edelleen kristillisdemokraattien jäsen, mutta koska puolue ei kelpuuttanut häntä ehdokkaakseen, mies perusti valitsijayhdistyksen.

- Haluan muutosta tähän politiikkaan, koska asiat ovat menossa päin mäntyä, Hintikka perustelee asettumistaan ehdokkaaksi.

Lyhyemmät päivät, joustoa ja biotaloutta

Pienpuolueiden kirjavalla joukolla on vaihtelevia keinoja työttömyyden torjuntaan. Piraatit uskovat sääntelyn purkamiseen, kuten aukioloaikojen vapauttamiseen.

- Esimerkiksi yritystukien purkamista voidaan käyttää perustuloon ja yleisen veroasteen laskemiseen, Jonna Purojärvi sanoo.

Perustulon puolesta puhuvat myös SKP, Itsenäisyyspuolue ja Muutos 2011.

SKP esittää työpäivän lyhentämistä keinoksi työllisyyden lisäämiseen. Kuuden tunnin työpäivän ja 30 tunnin työviikon voisi puolueen mielestä toteuttaa ilman ansiotason laskua.

- Siihen meillä on varaa, sillä työn tuottavuuden kasvu on niin huikeaa, että osa siivusta joutaa työntekijälle, Riitta Tynjä toteaa.

Mikko Merikivi haluaisi helpottaa irtisanomista. Tämä toisi hänen mielestään yrityksiin lisää työpaikkoja. Säästöjä Merikivi hakisi ennen kaikkea puoluetuista.

Itsenäisyyspuolueen Anja Koivistoinen muistuttaa, että työtä on paljon tarjolla vanhusten hoidossa. Rahoitus järjestyy, kunhan Suomi irtoaa EU:sta, sillä EU-jäsenyydestä säästyvät kulut voisi käyttää vanhusten hoitoon ja sitä kautta työllisyyden parantamiseen.

Risto Hintikka uskoo, että työllisyysaste kohoaa, kun panostetaan biovoimaloihin. Hän luottaa myös turpeen tulevaisuuteen energialähteenä.

- Turpeen verotus pitää alentaa vuoden 2012 tasolle, Hintikka vaatii.

Ihannehallitus

Eduskuntatalon kynnys on pienpuolueille korkea, mutta se ei estä miettimästä mieluisia hallitusvaihtoehtoja.

Piraateille luonnollisin hallituskumppani olisi Jonna Purojärven mukaan vihreät. Muiden kanssa pitäisi neuvotella. Riitta Tynjä haluaisi hallitukseen SKP:n seuraksi vasemmistoliiton, ehkä demarit ja "miksei voisi vihreitäkin harkita". 

- Keskusta, kokoomus ja  SDP, luettelee Risto Hintikka.

Mikko Merikivi pitää tärkeimpänä sitä, että nyt muodostetaan vähemmistöhallitus. Anja Koivistoinen kelpuuttaisi Itsenäisyyspuolueen hallituskumppaniksi "jonkun vasemmistolaisista" ja mahdollisesti perussuomalaiset

.
.