Näitä yrityksiä talouskriisi ei kaada – lähes kaikki edelleen pystyssä

Uusyrityskeskukset ovat viime vuosina olleet auttamassa kymmeniä tuhansia yrityksiä alkuun. Valtaosa näistä yrityksistä on vielä pystyssä.

Kotimaa
Nuoret miehet treenaavat kuntosalilla.
Yle

Työllisyys ja uudet työpaikat ovat suosittuja teemoja parhaillaan eduskuntavaalikampanjoita käyville ehdokkaille. Suosittua on myös etsiä uusia työpaikkoja rohkaisemalla ihmisiä yrittäjyyteen.

Kouvolan seudun kehittämisyhtiösta kerrotaan, että uusia yrityksiä perustetaan tällä hetkellä reippaasti.

– Maaliskuussa asiakkaita on käynyt ennätysmäisen paljon, kertoo yritysneuvoja Timo Lehmusmetsä Kinnon Uusyrityskeskuksesta.

Kymenlaakson kehitysyhtiöiden tietojen mukaan Kymenlaaksoon perustettiin viime vuonna yhteensä noin 740 uutta yritystä. Kotkan-Haminan seudulla tahti hiljeni hieman toissavuotisesta. Kouvolassa ja Iitissä uusia yrityksiä syntyi toissa vuotta enemmän.

– Valtaosa haluaa perustaa palvelualan tai vähittäiskaupan yrityksen. Tyypillistä on myös, että yritys työllistää aluksi vain yrittäjän itsensä, sanoo Lehmusmetsä.

Mitään yhtä tai kahta suosikkialaa uusilla yrittäjillä ei Lehmusmetsän mukaan ole, vaikka viime vuonna nähtiin pieni buumi esimerkiksi personal traineriksi haluavissa.

– Ihmisten hyvinvointiin liittyvät palvelut kasvavat jatkossakin meillä ja maailmalla.

Yrittäjä kaipaa neuvoja ja rahaa

Suomen Uusyrityskeskukset -yhdistyksen mukaan vuonna 2009-2013 perustettiin yli 35 000 yritystä, joiden aloituksessa yrityskeskukset olivat mukana. Tuore vaikuttavuustutkimus kertoo, että näistä yrityksistä yli neljä viidestä on yhä elossa.

– Yrittäjäksi mielivän haasteet liittyvät omaan osaamiseen, markkinatilanteen tuntemukseen ja tietysti rahoituksen löytämiseen, arvioi Timo Lehmusmetsä.

Yritysneuvojan mukaan kuitenkin esimerkiksi valtion omistama Finnvera on lisännyt riskinottoa lainoituksessaan.

Yritysneuvonnan merkitys piilee erityisesti siinä, että idean kehittelyyn tuodaan suunnitelmallisuus ja laskelmat.

– Välillä neuvonnan tuloksena asiakas myös luopuu tai ainakin lykkää yrityksen perustamista, sanoo Lehmusmetsä.

Yrittäjiä auttava neuvoja toivoo silti myös, että Kouvolan seutu houkuttelisi jatkossa isompiakin yrityksiä.

– Myllykosken bioetanoli, Kymi Ring, Kouvolan logistiikka-alueen suunnitelmat, listaa Lehmusmetsä julkisuudessakin pyöriviä hankkeita.