Auton rekisterinumerolla saadaan selville jopa autosi rahoittaja

Maksullisella tekstiviestillä voidaan saada ajoneuvosta monenlaisia tietoja, kuten omistajan kotiosoite ja rahoitusyhtiön nimi. Tietojen antaminen voidaan kieltää, mutta aina siitä ei ole hyötyä.

Kotimaa
Kadun viereen parkkeeratussa valkoisessa autossa on rekisterikilpi JAG-62. Jaguarissa on erikoisenmallinen pakoputki, joka sijaitsee aivan rekisterikilven alla.
Tässä autossa JAG-lyhenne viittaa itse automerkkiin, Jaguariin.Mika Kanerva

Suomessa on liikennekäytössä noin viisi miljoonaa ajoneuvoa mukaanlukien moottoripyörät ja peräkärryt. Niistä henkilöautoja on noin 2,6 miljoonaa. Useimmista ajoneuvoista voidaan rekisterikilven perusteella selvittää monenlaisia tietoja, esimerkiksi omistajan osoite. Vain 1–2 prosenttia eli noin 10 000 ajoneuvon omistajaa on asettanut tietojen luovutuskiellon Trafin (siirryt toiseen palveluun) kautta.

– Syyt kiellon asettamiseen ovat yksilöllisiä. Tekstiviestillä saa lähinnä auton teknisiä tietoja ja henkilön omistajuuteen liittyviä tietoja kuten osoite- ja nimitiedot. Myös auton rahoittajasta tulevat tiedot, koska rahoitusyhtiö on auton omistaja, kertoo Trafin tietojohtaja Juha Kenraali.

Tiedot pystyy salaamaan esimerkiksi Trafin nettisivujen kautta. Salaustasoja on kolme.

– Meillä on osoitteen luovutuskielto, markkinointikielto ja turvakielto. Markkinointikielto estää esimerkiksi sen, ettei katsastuskonttorilta tule katsastuskutsua. Osoitteen luvutuskielto piilottaa kotioisoitteen ja perustellusta syystä voi saada turvakiellon tietyn syyn takia. Viranomaisille tiedot kuitenkin voidaan antaa.

Salaamisesta ei aina ole hyötyä

Suomalaiset eivät ole halunneet asettaa tietojaan salaiseksi kovin ahkerasti. Joskus avoimesta tiedosta voi olla hyötyäkin.

– Tietoja hyödynnetääkin paljon. Esimerkkinä voisin mainita vaikka väärin pysäköimisen. Silloin saadaan heti yhteys omistajaan tai haltijaan, että tulee siirtämään auton pois, vinkkaa Juha Kenraali.

– Suomalaiset tunnistavat sen, että julkisista tiedoista ei ole huolta. Sitten kun huolta on, niin kyllä suomalaiset tiedostavat oikeutensa.

Jos kiellon haluaa, niin se on voimassa toistaiseksi, eikä sitä tarvitse uusia auton vaihdon yhteydessä.