Avaimet sydämen terveyteen tiedetään, mutta niitä ei aina hyödynnetä

Ihmisillä on tietoa sydän- ja verisuonisairauksista ja niiden ehkäisystä. Tietoa ei kuitenkaan välttämättä hyödynnetä omassa elämässä. Sydänviikolla erityisesti kuusikymppisiä muistutetaan, millainen vaikutus kolesterolilla on verenkierrossa.

terveys
sauvakävelijä
Petra Puhakainen / Yle

Sunnuntaina alkaneen valtakunnallisen sydänviikon teemana on tänä vuonna Tunne arvosi. Teemalla halutaan muistuttaa siitä, millainen vaikutus kolesterolilla on verenkierrossa. Kohderyhmäksi ovat valikoituneet kaikki Sydänliiton ikätoverit eli kuusikymppiset.

– Sydänliitto täyttää tänä vuonna 60 vuotta ja sen takia kohderyhmänä ovat 60-vuotiaat. Jos ajatellaan näitä sydämessä tapahtuvia oireita, niin niitä alkaa tulla varmaan juuri tälle ikäluokalle, toteaa Kainuun Sydänyhdistys ry:n toiminnanjohtaja Tuula Väyrynen.

Sydänviikolla jokaisessa Kainuun kunnassa on useita tapahtumia, kuten sydänkävelyjä, kauppatapahtumia, sydänkerhoja, erilaisia luentoja ja sydänterveyden kolmiotteluja, jotka liittyvät erityisesti sydänviikon teemaan.

– Mitataan kolesteroliarvot, verenpaine ja vyötärönympärys. Kun nämä kolme saadaan kuntoon, se edesauttaa sitä, ettei kolesteroli kerry valtimoiden seinämiin ja ahtauta verisuonia, kertoo Väyrynen.

Tietoa on, mutta sitä ei aina hyödynnetä

Tuula Väyrysen mukaan sydänviikko on merkittävä panostus siihen, että sydänasiat tulevat esille jokaisessa Kainuun kunnassa.

– Yhteistyö kainuulaisten kuntien kanssa sydänviikolla tuo myös näkyvyyttä. Näkyvyys on huomattavasti suurempi kuin että jokaisen kunnan sydänkerho tekisi yksinään työtä oman kunnan alueella. Sydänviikolla takana on myös Sydänliitto. Se tuottaa materiaalin, jota voi jakaa tapahtumissa.

Se lähtee ihmisestä itsestään, kuinka paljon haluaa panostaa omaan terveyteen.

Tuula Väyrynen

Työtä on kuitenkin tehtävä myös muulloin. Kainuun kunnissa järjestetään esimerkiksi sydänkerhoja, jotka toimivat vertaistukiperiaatteella. Väyrynen kertoo nähneensä ja kuulleensa työssään, että vertaistuella on iso merkitys ihmisille.

– Voidaan keskustella asioista niin, että toinen tietää, mistä toinen puhuu. Myös ajatusten vaihto kokemuksista, jotka toinenkin on käynyt läpi. Miten toinen on selvinnyt ajatuksista ja miten hän on päässyt elämässä eteenpäin tapahtuman jälkeen.

Ihmisillä on Väyrysen mukaan paljon tietoa sydän- ja verisuonisairauksista, mutta sitä ei välttämättä hyödynnetä.

– Se lähtee ihmisestä itsestään, kuinka paljon haluaa panostaa omaan terveyteen. Varmaan kaikki tietävät sen, että liikunta sekä terveelliset elämäntavat ja ravinto ovat sydänterveyden kulmakivi. Aina ei hoksata sitä, että jos nyt panostaisimme tällaisiin asioihin, voisi tulevaisuus olla parempi, ja sydän pysyisi terveenä.