Pyllyt ovat nousseet kiitettävästi penkistä Turun yliopistonmäellä

Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö ja yliopistoliikunta ovat saaneet hyviä tuloksia taukoliikuntakampanjassaan. Puolet tuoreeseen kyselyyn vastanneista kertoo vähentäneensä istumista. Luennoillakin saa seistä.

terveys
Fysioterapeutti Marko Grönholm neuvoo, miten seistään oikein.
Fysioterapeutti Marko Grönholm neuvoo, miten seistään oikein.Yagmur Özberkan / Yle

Pylly ylös -kampanja on saanut Turun yliopiston opiskelijoita ja henkilökuntaa lisäämään taukoliikkumista. Hankkeen vaikuttavuuskyselyn mukaan 98 prosenttia haastateltavista oli kuullut istumisen haitoista.

Seisominen on sallittua opiskelu- ja työpäivän aikana.

Anne Friman

Puolet vastanneista kertoi vähentäneensä istumistaan sen haitoista saamansa tiedon pohjalta.

Turun YTHS:n ja Turun yliopiston yliopistoliikunnan hanke laajenee myös Åbo Akademiin. Kampanja on ollut käynnissä syksystä 2013 saakka.

Opiskelijoita ja henkilökuntaa on valistettu liiallisen istumisen haitoista. Monien tutkimusten mukaan runsas istuminen on riski terveydelle. Sekä opiskelijoita että työntekijöitä vaivaavat usein liialliseen istumiseen liittyvät niska-hartiaseudun ja alaselän oireet.

– Olemme halunneet saada kampanjan avulla aikaan asennemuutoksen, että seisominen on sallittua opiskelu- ja työpäivän aikana. Istumisen vähentäminen tukee jaksamista, painonhallintaa ja tuki- ja liikuntaelinten oireettomuutta, kertoo vastaava fysioterapeutti Anne Friman YTHS:ltä.

Opettajat ovat kannustaneet pyllyt ylös kesken luentoja

Pylly ylös -kampanjaan liittyvään kyselyyn vastanneista opiskelijoista 40 prosenttia oli ollut opetustilanteessa, jonka aikana luennoitsija on nostattanut opiskelijat seisomaan tai venyttelemään.

Kampanjasta tulleessa palautteessa on toivottu etenkin yliopiston kirjastoihin ja luku- ja luentosaleihin lisää työpisteitä, joissa voi seisoa.

– Seisomapisteiden lisääminen on otettu huomioon esimerkiksi Luonnontieteiden talo II:n kunnostustöissä. Rakennukseen tulee useita seisomapaikkaisia tapaamistiloja lyhyempiin palavereihin sekä taukotiloja, joissa on seisomapisteitä tai nojailutuoleja, kertoo Turun yliopiston palvelujohtaja Päivi Mikkola.

Lähteet: Turun yliopiston tiedote