Syke selvittää Talvivaaran kipsisakkapäästön leviämisen

Suomen ympäristökeskus selvittää, kuinka laajalle viikonvaihteessa Talvivaarasta kipsisakan mukana karannut sulfaatti leviää. Yhtiö joutuu myös selittämään vuodon syyt ELY-keskukselle.

Talvivaara
Lumijoki virtaa kuohuavana.
Heikki Rönty / Yle

Lauantaina Talvivaaran kaivoksen kipsisakka-altaalla vuoti ympäristöön noin 2000 kuutiometriä metallien talteenottotehtaalta tullutta kipsisakkaa. Altaaseen oli kaivosyhtiön mukaan tullut jostain syystä sakan normaalin leviämisen estävä kasauma, ja sakka oli valunut lähes täyden altaan reunan yli.

Suomen ympäristökeskus laatii maanantain aikana ennusteen, kuinka sakkavesi ja sen mukanaan kuljettamat haitalliset aineet leviävät Lumijoessa ja sen eteläpuolella olevissa Kivijärvessä ja Laakajärvessä.

Sakan karkaaminen näkyy myös Kainuu ja Pohjois-Savon ELY-keskusten ylläpitämien mittareiden tuloksissa. Mittarien tulokset näkyvät netissä (siirryt toiseen palveluun).

Kainuun ELY-keskuksen tarkastajat käyvät maanantaina aamupäivällä kastomassa onnettomuuspaikan. ELY-keskus vaatii Talvivaaralta selvityksen tapahtumien kulusta ja syistä sekä suunnitelman, kuinka vastaava onnettomuus voidaan välttää. Lisäksi vuoden vaikutukset on selvitettävä.

Kainuun ELY-keskuksen yksikön päällikkö, Sari Myllyoja pitää onnettomuutta ennakkotietojen mukaan pienenä.

– Mutta se ei tarkoita, että tällaisia saisi sattua. Tämä oli nyt tällä kertaa harmillinen, mutta pieni vuoto, sanoo Myllyoja.