yle.fi-etusivu

Jätetäänkö vanhukset heitteille kotiin?

Yhä useampi vanhus jää loukkuun kotiinsa. Vuoden geriatrin mukaan osa kotona asuvista vanhuksista haukkaa ulkoilmaa vain lääkärikäynneillä. Kodeissa makaa myös vanhuksia, jotka tarvitsevat ympärivuorokautista hoitoa.

Kotimaa
Nukkepariskunta istuu puiston penkillä.
Henrietta Hassinen / Yle

Johanna Wessbergin 76-vuotias muistisairas äiti on harhaillut yksin ulkona ja lääkkeitä on jäänyt väliin. Jo parin vuoden ajan jatkuvaa apua tarvinnut äiti pääsi laitosjonoon vasta helmikuussa. Laitoshoitopaikka löytyi vasta sen jälkeen, kun tytär avasi suunsa julkisesti.

Vuoden geriatri Laura Viikari sanoo, että moni vanhus asuu yksin kotonaan huonommissa olosuhteissa kuin vangit. Hänen mielestään pitäisi hyväksyä se, että koti ei aina ole sairaalle vanhukselle paras paikka.

– Kotihoidon ylistäminen on ehkä mennyt toiseen ääripäähän. Ymmärrän, että laitoshoito ei pysty tarjoamaan parasta elämänlaatua ja kotona oleminen on aina itsenäisempää ja vapaampaa, mutta on tietty vaihe, jonka jälkeen kotona oleminen ei enää onnistu. Se pitäisi mielestäni avoimesti myöntää.

Kerro, minkälaista on omaishoitajan arki. Entä minkälaisia kokemuksia sinulla on kunnallisesta kotihoidosta? Onko yhteiskunta unohtanut vanhuksemme?